Blogcrowds

dimecres, 31 de març del 2010

0 Comments:

Post a Comment



Que Montcada tenia bona aigüa és un fet conegut. Tenint en compte aquest fet, vull publicar alguns articles relacionats amb la casa de les aigües i el rec comptal. Comencem doncs...

En aquest primer post, us presentem un document inèdit, referenciat a l'article publicat pel Sr. Francesc Miret d'Espeleologia i Bibliografia, on es parla d'un dels números d'Ilustració Catalana, una revista de tirada setmanal de principis del S.XX, on es parlava de diversos temes, relacionats amb infrastructures o espeleologia, entre altres.

Publiquem un recull del nº 757 d'aquesta revista, amb títol Les aygues de Barcelona - Montcada. Parlem de l'any 1917:

Les aygues de Barcelona - Montcada
(1917) Ilustració Catalana. Revista setmanal ilustrada: 757: 859-878. Barcelona
AA. Fotografies Ballell i de les Oficines de la Casa de la Ciutat de Barcelona

Montcada fou el principal proveïdora d'aigües a la ciutat de Barcelona. El rec Comtal la conduí al llarg de vuit quilometres, molts soterrats. 

L'any 1914 es produí una epidèmia de tifus. Amb l'Eixample en construcció i les aigües que només podien arribar al carrer Consell de Cent, l'ajuntament emprengué la neteja i reconstrucció del rec Comtal i la construcció de nous conductes subterranis amb un elevador a Sant Andreu de Palomar que pugés les aigües a Vallcarca.

Aquest reportatge mostra la Barcelona de l'època, conductes de la mina d'aigua de Montcada i part de la nova xarxa d'abastiment d'aigües. (Francesc Miret).






















Us recomanem la lectura de la revista, ja que es tracta d'un treball força interessant.

Font Francesc Miret

0 Comments:

Post a Comment



Entrada més recent Entrada més antiga Inici