Blogcrowds

dilluns, 29 de març del 2010

0 Comments:

Post a Comment



En una publicació de la “Revista del Museu Municipal Les Maleses de Montcada” en el núm. 7, en Miquel Capella  escriu un recull de motius montcadencs, entre altres hi diu el següent:

(...)“Fàbregas. 
Amb motiu de can Fàbregas foren conegudes la major part de les famílies que havien estat de masovers a la finca d’aquest nom que es troba prop a Reixac i que avui es troba completament enrunada. Eren coneguts pels Fàbregas la família Riera Font, la Roseta de can Fàbregas, a qui ningú coneixia pel cognom, i algunes altres....”

Val a dir que la Roseta de can Fàbregas realment va ser masovera d'aquesta casa. També ho va ser el seu marit, en Josep Ventura, i durant un temps una de les seves filles, Maria. Val a dir que Roseta és la meva rebesàvia, Rosa Riera Navarra.

Rosa i la seva família van viure a la casa Ca la Roseta, a prop de la masia de Can Fontanet. Ca la Roseta és una de les cases que podem trobar a la falda del turó de Reixac, avui dia restaurada pels actuals propietaris, i que que podem trobar al marge esquerre del camí de pujada de l'ermita de Reixac, sortint des de Can Fontanet (Masia Restaurant Reixac). El fet no tindria gaire transcendència si no és pel següent document gràfic que us presentem avui.

Acuarel·la de Ca la Roseta, signada per F.Badaló.

Es tracta d'una acuarel·la que pertany a aquesta casa, anomenada "Ca la Roseta" i que va ser signada per F.Badaló. La dedicatòria diu "A Rosa Riera amb tot l'afecte". La persona a qui fa referència el pintor, és com ja hem comentat, Rosa Riera Navarra, nascuda un 26 d'Abril del 1879 a Montcada i que va viure en aquesta casa, que va ser batejada amb el seu nom.

Al quadre, a part de la casa i de les muntanyes de la Serralada Marina, s'observen tres figures que podem descriure:

- La mateix Rosa, vestida de color negre (vidua en aquell moment).
- Un infant assegut en una cadira (segurament el fill o una de les dos filles que va tenir).
- Un adult, també assegut que bé podria ser algun veí/ïna de la zona.

També, sembla observar-se un gos, de color negre, ajegut a terra, al costat de Rosa.

Per les referències que podem observar al quadre i a les investigacions realitzades, la data de creació de l'acuarel·la és posterior a 1939, ja que el marit de Rosa, Josep Ventura, morí aproximadament pels voltants del 39 i al quadre observem a Rosa vestida de color negre. L'acuarel·la no mostra cap data ni per davant ni per darrera, una dada que serviria per a poder contrastar la informació obtinguda.

Rosa i la seva família van treballar a Can Fàbregues, una mica més amunt i, avui malauradament un mas ja desaparescut. Hi han referència en quant a memòria històrica de que els pares de Rosa van ser els masovers de Can Fàbregues en aquella època i que el germà de Rosa vivia a Can Fontanet, una mica més avall.

Una de les fotografies, que a més es pot observar al fascicle 46 de l'Abans de Montcada.


Com a dada curiosa, el pare de Rosa va comptabilitzar unes 160 fonts, brolls i zones riques en aigua a la zona de la Vallensana, la gran majoria, avui ja desaparescudes. Altres referències parlen de l'abundància en aigua d'aquella zona que permeten contrastar aquesta dada.

Pel que fa al pintor F.Badaló s'ha pogut saber que tenia la seva residència d'estiu a Montcada i en concret a prop de la mateixa Casa de "Ca la Roseta", entenem que d'aquí la seva amistat i l'orígen de l'acuarel·la.

 Plec de signatures de l'any 1943, per tal de demanar la restauració de l'ermita de Reixac*, on podem observar la signatura de Rosa Riera. aquest document dóna fe de que Rosa vivia i estava molt vinculada a la seva parròquia. Font R.Ramos.

Amb referència a la construcció de la casa, l'alcalde de Montcada, en aquells temps era Estanislao Abadal i a principis de segle era l'administrador de certs terrenys, entre els quals el de la casa de la Rosa. Aquest home va construïr aquesta casa i d'altres a la plana de Mas Rampinyo en règim de lloguer.

Rosa descansa al cementiri de Reixac.

Si teniu qualsevol document gràfic, de texte, de mèmòria històrica o genealògica, relacionat amb Rosa, la seva família i/o Ca la Roseta, poseu-vos en contacte amb mi. Gràcies.

* L'1 de juliol de 1042 és el primer cop que es parla del terme de Reixac. El 3 d'agost de 992, de l'església. Com a parròquia és esmentada el 1028. La consagració és del 28 de desembre de 1048.  Font.

0 Comments:

Post a Comment



Entrada més recent Entrada més antiga Inici