Blogcrowds

divendres, 19 de març del 2010

0 Comments:

Post a Comment



Avui el meu avi m'ha enssenyat una fotografia que conserva del seu oncle per part de mare. Es tracta d'una fotografia de Can Fontanet amb una figura de l'època, que podria ser Josep Ventura i Riera, davant de la carretera de la Roca.

Can Fontanet. Fons familiar

A la fotografia es pot observar el paller, a la dreta, que dóna fe d'una època de pagesia que avui dia tant costa trobar.  Per altra part, a banda de la construcció, també s'observen altres elements característics de la vida a la masia i les fites de pedra al costat de la "carrereta", o millor dir, el camí de la Roca.

A continuació, i aprofitant aquesta nova fotografia, adjunto un recull de fotografies d'aquesta masia, durant els últims anys.

La descripció oferida per la Diputació de Barcelona diu que es tracta d'una casa de planta baixa i pis, coberta a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana. Adossada a l’esquerra hi ha un edifici de tres plantes amb la teulada a una vessant.

A la planta baixa i centrada està la porta que està dovellada i és d’arc de mig punt, al costat una porta més petita.

Can Fontanet al 1915
    Placa de vidre estereoscòpica, 6x13 cm.
Càmera fotogràfica: Hasselblad 
Fons Josep Salvany i Blanch, 1866-1929 (Biblioteca Nacional)


Al pis els elements es distribueixen simètricament, destacant una finestra al centre amb motius esculpits com l’escut de la família Fontanet. A cada banda una finestra rectangular, emmarcada i amb ampit i llinda de pedra.

Can Fontanet al 1917.

És molt remarcable la façana de ponent, que està recolzada per cinc contraforts de grans dimesions posats a fi d’aturar el desplaçament de l’edifici que produeix esquerdes i fissures. Al pis hi ha quatre finestres amb elements treballats i esculpits.

Detall porta i finestra.

A la façana de tramuntana una escala exterior dona accés al primer pis. Noves edificacions han crescut al voltant del barri a fi de servir a les noves necessitats del restaurant.

Situada al costat de la Carretera de la Roca, al Pla de Reixac, en aquest punt s’inicia el camí que du a l’ermita de Sant Pere de Reixac.

 Can Fontanet al 1920



Masia de grans dimensions que pertany a l’antiga parròquia de Sant Pere de Reixac, on hi pagaren delmes fins l’any 1837. És una construcció del s. XIII, ampliada al s. XIV per Simon Fontanet.

 Can Fontanet al 1920.

Originalment fou una construcció més modesta bastida i recozada en part en una roca, encara apreciable a l’interior. En aquest lloc eren abundoses les bassioles que a vegades aprofitaven con vivers de peixos. Un d’ells va donar lloc a un topònim “el viver de les Fontanes” (s. XI).




Can Fontanet 1927. 
Fons Fundació Cultural Montcada

Apareix citat aquest edifici al s. XIV com Mas Riera. Fou a les darreries d’aquest segle que fou comprat per Simon Fontanet, aquest donà nou nom a la casa.  L'any 1309, era anomenat Can Mas.

Va comprar també el Mas Soler (avui Can Moià). La casa fou modificada ampliament en són testimoni les finestres i l’escut sobre la porta. El barri que la tancava fou també de llavors a fi de protegir-la dels bandolers



Can Fontanet B/N & Color.

Aquesta masia, com altres cases de la zona, pertany a l'inventari del patrimoni arquitectònic del parc de la Serralada de Marina i com tots sabem avui és un restaurant, anomenat Masia Reixac, a la carrereta de la Roca Km 9.

Can Fontanet avui dia. Fotografia.

Can Fontanet, ara Restaurant Masia Reixac

Finalment, adjunto un extracte històric i ornamental de la plana web de  Masia Reixac:

El 19 de Febrer de 1386 els Frares de la Mercè, de la ciutat de Barcelona van vendre a Simon Fontanet aquesta masia, dos cases de molí, sèquies i molts aparells i peces de terra per a ser llaurada. L'any 1395, Arnau de Fontanet la va  oferir en donatiu a Francisco Vilaseca. La masia és de planta rectangular i tipologia de coberta amb dos vesants amb la cumbrera perpendicular a la façana principal.

A la planta baixa, es conserva una porta amb un magnífic arc arrodonit de mig punt i empedrat; al costat esquerre hi ha una altra porta de ferro, més petita i rectangular i amb un arc rebaixat amb empedrat menor que amb tota seguretat es tractava de l'entrada a l'estable. 




Masia Reixac

0 Comments:

Post a Comment



Entrada més recent Entrada més antiga Inici