Blogcrowds

divendres, 12 de març del 2010

0 Comments:

Post a Comment



A continuació us adjuntem un extracte, gràcies al fons de documentació de la UB, d'un dels butlletins del Centre Excursionista de Catalunya, en concret del num  451, de Desembre de 1932.

Trobem interessants apunts de l'orígen de l'ermita, com per exemple el dia de consagració:

El dia 5 de les kalendes de gener de l'any 18 del rei Enric, és a dir el 27 de Desembre del 1049.
Val a dir que també hi han referències interessants sobre els noms que va tenir la parròquia i els seus voltants, així, inicalment es va anomenar Pasturants i Porcià als segles X i XI.

Per altra part, de l'esmantat document de consagració de l'ermita, de l'any 1049, es fixen els termes parroquials. els límits descrits són:

A llevant, des de la Pedra Roja fins a la serra de Canyet; d'aquí al puig Castellar i riu Besós.

A migjorn, comença al riu Besós, va de dret pel riu Ripollet i, tot passant per davant de l'esglèsia de Sant Esteve, segueix a la carrereta que va de Roma a Espanya.

A ponent, amb la mateixa carretera, va cap al torrent de Canalies, passa per la serra de Santa Perpètua fins a Parets Delgades, d'aquí pel riu Besós, es dirigeix a la vall de Forn i acaba a la Pedra Roja.



Al document també es parla de l'antic nom de Can Fontanet, que originalment era anomenat Mas Riera.



A la segona plana es pot gaudir d'un dibuix de A. Saurí Sirés. Fet al Gener de 1925.

Nota: Val a dir que Antoni Sauri Sirés, va ser deixeble del mateix Gaudí i com a nota històrica comentar que Antoni Saurí va treballar a la Fundición Iranzo, on va realitzar certs models de tipografia per a imprempta: El model Cleopatra, Versales Sauri i ja als anys 40, Predilecta, Escritura Enérgica, Goyesca i Maravilla:


Font: José Ramón Penela y Dimas García Moreno Documentación gráfica: Colección Del Olmo&Vilas


0 Comments:

Post a Comment



Entrada més recent Entrada més antiga Inici