Blogcrowds

diumenge, 13 de juny del 2010

0 Comments:

Post a Comment



Recentment he estat llegint un dels llibres que parla de la família Montcada, des de inicis de l'any 1000 fins gairebé mitjans del segle XIII: "Els Montcada: una familia de nobles catalans a l'edat Mitjana (1000-1230)" de John C. Shideler. He tingut el privilegi de parlar amb John sobre el llibre i segons m'ha pogut confirmar, podrem parlar novament aquest novembre en una conferència que farà a Barcelona.


Al capítol XIII de la segona part de "El Ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha", en ser preguntat pel viatger Vivaldo sobre el llinatge, raça i família de la dama de Don Quixot , el cavaller respongué:

No es de los antiguos Curcios, Gayos y Cipiones romanos, ni de los modernos Colonas y Ursinos, ni de los Moncadas y Requesenes de Cataluña, ni menos de los Rebellas y Villanovas de Valencia, Palafoxes, Nuzas, Rocabertis, Corellas, Lunas, Alagones, Urreas, Foces y Gurreas de Aragón, Cerdas, Manriques, Mendozas y Guzmanes de Castilla, Alencastros, Pallas y Meneses de Portugal [*] [51]; pero es de los del Toboso de la Mancha, linaje, aunque moderno, tal, que puede dar generoso principio a las más ilustres familias de los venideros siglos.

Era tal la reputació del llinatge del Montcada que Cervantes l'inclogué entre aquells que considerava els més venerables d'Espanya. El fet de que la familia Montcada fos una de les més influents de la Catalunya medieval va donar peu a que l'autor, que va ser professor de la Universitat de Spokane (a Washington, EUA), fes aquest estudi de la familia Montcada, des dels seus origens coneguts fins a un total de set generacions posteriors.


Aquest estudi ha estat possible gràcies a una extensa recerca arxivística profunda i a un análisi dels fets escrits que han perdurat fins avui dia. Si voleu fer un cop d'ull a aquest gran treball, podeu trobar el llibre en format html i de forma gratuïta des de la plana web http://libro.uca.edu/montcada/montcada.htm


 Us adjunto també l'article que va publicar La Vanguardia sobre l'aparició del llibre, al 1987.

0 Comments:

Post a Comment



Entrada més recent Entrada més antiga Inici