Blogcrowds

dimecres, 30 de març del 2011

1 Comment:

  1. Scatano / Ricard Ramos said...
    L'autor ha eliminat aquest comentari.

Post a Comment



Per tal de complementar el post del nostre amic R. Ramos que podeu consultar al següent enllaç, us presentem el següent article, acompanyat de un video on es parla de la ubicació i funcionalitat de la 5a forca. Esperem que us agradi.

Tot un drama entrar i sortir de Barcelona per la Meridiana. Un calvari que sembla recordar-nos, en hora punta, la història del lloc on ens trobem.
La paret situada al costat d'on comença l'autopista C-58 ens dóna la benvinguda a la ciutat. Travessem el Coll de Finestrelles, al barri de la Trinitat Vella, i un cop a Barcelona, no ens hem d'estranyar si algú ens diu que venim de la quinta forca, perquè hi hem estat en el sentit més literal de la paraula.

El coll de Finestrelles des de sempre ha estat un lloc de pas. Ja en l'època romana, la Via Augusta passava per on ara comença l'autopista i vàren ser precisament els romans qui li varen donar nom.

El Coll de Finestrelles també ha estat un dels punts estratègics d'entrada i sortida de la ciutat. Potser per això ha estat testimoni d'alguns dels episodis més cruents de la seva història.

Ja en els temps del Compte Borrell va tenir lloc la Batalla del Pla de Matabous contra els sarraïns. El Pla de Matabous és un lloc imprecís situat als peus del Turó de Montcada, que s'extenia aproximadament en el que ara són les terres planes entre la Trinitat i Vallbona.

Al segle XIV, el Coll de Finestrelles marcava el límit jurisdiccional del Consell de Cent barceloní. El Pla que s'obria a la sortida de la ciutat era conegut també com a Pla de les Forques. En aquella època a Barcelona hi havien situades 4 forques per penjar els malfactors fora de les muralles de la ciutat. La cinquena, la més llunyana, estava situada al Coll de Finestrelles. Era la quinta forca.

El Coll on estava situada la Quinta Forca era envoltat de boscos. També hi havia una petita Capella, la de la Santíssima Trinitat, i un hospital que allotjava als viatjants malalts que no podien entrar a la ciutat.

Tant la capella com l'hospital desapareixerien després de la guerra del francés. Aleshores andreuencs s'allistaven en massa a la guerrilla d'en Milans del Bosch que combatia els francesos a les muntanyes veïnes. L'11 de juny de 1808, aquesta guerrilla va derrotar a la Trinitat l'exèrcit francès. La derrota dels francesos va fer que aquests enrabiats calessin foc a les ermites de Montcada i de la Santíssima Trinitat.

El Coll de Finestrelles i en general el barri de la Trinitat han viscut històricament episodis tacats de sang. 
Ningú recorda ja on era l'antic Pla de les Forques; gairebé ningú recorda ja un dels escenaris de la Guerra del Francès. Només recordem la batalla de cada dia, la caravana a les hores punta... La gent però encara acostuma a dir que si vens de molt lluny és que vens de la quinta forca. Molts però no saben que parlen del Coll de Finestrelles, al barri de la Trinitat Vella.

1 Comment:

  1. Scatano / Ricard Ramos said...
    L'autor ha eliminat aquest comentari.

Post a Comment



Entrada més recent Entrada més antiga Inici