Blogcrowds

dissabte, 10 de setembre del 2011

0 Comments:

Post a Comment



Un dels edificis modernistes que trobem a la Vallensana és la Torre Valentí, tot tocant l'antiga casa de Can Filaina.

Foto d'Albert Esteves.

Segons un Inventari que es va fer a la Diputació de Barcelona sobre el Patrimoni Arquitectònic del Parc de la Serralada Marina, Torre Can Valentí i la masia de Can Filaina, tenen el següent seguit de característiques:

  • Època: Can Filaina: s. XVIII i Can Valentí s. XX.
  • Autor: De Can Valentí: Josep Graner, mestre d'obres i Lluís G. Colomer i Prat, arquitecte, dirigí l'obra final. De Can Filaina, autor desconegut.
  • Promotor: De Can Valentí, Agustí Valentí i Colom.
  •  Descripció Masia Can Filaina: Casa de planta baixa i pis, amb la teulada a dues vessants i el carener perpendicular a la façana. A la casa hi ha dos habitatges independents. A la façana, pintada de color blanc, es distribuiexen de forma irregular diverses finestres de petites dimensions amb ampit. A la paret lateral una capelleta amb una verge i un porxo amb una heura dona ombra a la façana.
  •  Descripció cases d'Estiueig Can Valentí: Conjunt de cases d’estiueig edificades a principis del s. XX. S’hi accedeix per un arc fet de maó vist i rajola vidriada. La casa principal a la que s’adossa Can Filaina, és de grans dimensions i té una torre de quatre plantes, coberta a quatre vessants. La casa té planta baixa, pis i terrat Tots els murs són de maó massís i bigues de fusta amb revoltó de rajola. La sortida al pati està protegida per un porxo coronat amb boles decoratives. Dues cases més, més petites peró d’aparença similar es reparteixen per la finca.
  • Dades històriques: Can Filaina pot datar del s. XVIII i els primers estadants eren pagesos ocupats en la netefa del bosc per a fer carbó. El nom de Filaina o Filaire, pot ser un derivat de la tasca de filar, que seria l’ocupació de les dones de la casa. Can Valentí fou edificada l’any 1927 pel joier de Barcelona Agustí Valentí com casa d’estiuieg i per poder disfruta de la cacera.
  •  Bibliografia: Servei del Patrimoni Arquitectònic. Generalitat de Catalunya. Fitxes. Inventari del Patrimoni Històric, Arquitectònic i Ambiental de Montcada i Reixac. Diputació de Barcelona. Servei del Patrimoni Arrquitectònic Local i Ajuntament de Montcada i Reixac. Fitxa I.RR - 16

Can Filaina. Foto: Diputació de Barcelona (DIBA)

Del sobrenom dels del Can Filaina és conegut els que porten el cognom de Colomé al poble de Montcada. Qualsevol que pugui aportar qualsevol informació addicional pot fer-ho a l'apartat de comentaris.

Per altra part, he demanat al nostre amic i company Valentí Pons i Toujouse, assessor del web Pobles de Catalunya, una referència d'aquest edifici modernista tot tocant a la vora de la carretera que va cap a Badalona, per la Vallensana. En Valentí Pons, que a més publica un Bloc sobre edificis modernistes ha consolidat un seguit de dades que fan referència a aquest indret. Es tracta del següent article:

A la carretera que va de Montcada i Reixac a Badalona, “la Vallesana”, al costat de la Masia de Can Filaina (s. XVIII) Agustí Valentí, joier de Barcelona que tenia la seva casa al costat del Palau de la Música, va comprar uns terrenys per edificar la seva casa d’estiueig.

La casa respon al concepte català de “torre” donat que l’element més destacat de la mateixa és la torre quadrangular lateral . Als terrenys s’accedeix per un arc ondulat en el qual, com a la casa, el maó vist es combina amb la ceràmica vidriada blava i blanca donant-li un agradable toc modernista. L’arc presenta sota la teulada una joc de maons que recorda als que solia utilitzar Bernardí Martorell.

La casa presenta una estructura més pròpia del noucentisme que s’estava desenvolupant, juntament amb el racionalisme, en aquella època, el 1927, però els tocs cromàtics, el tractament de les obertures, les quals tenen una forma diferent en cada planta, les columnes helicoïdals i el trencadís de la porxada d’entrada ens permeten classificar-la com a tardomodernista.

Si per la casa de Barcelona, al carrer Sant Pere més Alt cantonada amb Amadeu Vives, Valentí va requerir els serveis de l’arquitecte Antoni Millàs, en aquesta ocasió va adreçar-se al conegut mestre d’obres Josep Graner. Més endavant es construiria una altra casa al costat d’aquesta i que seria dissenyada per un altre facultatiu, l’arquitecte Lluís Gonzaga Colomer, conegut per les seves múltiples cases noucentistes.

Podeu veure algunes fotogrfies més de Torre Valentí a Pobles de Catalunya.

Agustí Valentí,també va fer algunes prospeccions mineres a la zona com la mina "Antònia" i que podeu consultar al magnífic Bloc del nostre amic Ricard Ramos i l'article sobre la "Febre de l'Or" a Montcada.

19.5.1920 Agustí Valentí Colom, veí de Barcelona, de professió joier, sol·licita permís per explotar (en total 250.000 m2) en la seva finca de la Vallensana d’una beta existent de mineral de plom i de ferro en el paratge Mas Filaina. L'explotació va durar 8 anys per la manca de pagament dels drets que tenia adquirits. Dades a tenir en compte: Alcalde de Montcada Tomàs Ricart, Governador província Severino Martínez Anido.
Extracte de Montcadapost (Ricard Ramos)

0 Comments:

Post a Comment



Entrada més recent Entrada més antiga Inici