Blogcrowds

divendres, 28 de setembre del 2012

0 Comments:

Post a Comment



Revisant la digitalització d'un pergamí en llatí de l'any 1254, ubicat a la Biblioteca de Catalunya, l'arxiver que ha catalogat el texte diu que potser fa referència a un batlle/castlà de Montcada, un tal Ferrer Desbrull:

 El pergamí. Fons: Biblioteca de Catalunya.

El nom del poble no està clar per la Biblioteca de Catalunya, on diu que "possiblement sigui un batlle de Montcada", però no ho confirma. La fitxa de la Biblioteca de Catalunya diu literalment:

  • Títol    1254. Establiment
  • Descripció    Ferrer Desbrull, batlle de Montcada? en nom de Gastó i Bernat de Centelles, fa establiment a Esforsiu, de Sant Genís de Vilassar, d'un mas que el dit Gastó té a la vila de Cabrils
  • Editor    Biblioteca de Catalunya
  • Data de publicació    2011
  • Data del document original    1254
  • Tipus de recurs    Text
  • Font    Document original: Biblioteca de Catalunya. Perg. 94, Reg. 15821
  • Repositori    Memòria Digital de Catalunya
Aquest document digital va ser lliurat per a estudi a l'any 2011 per la Biblioteca de Catalunya. La BC, a la pàgina 21 diu (http://www.bnc.cat/fons/inventaris/arxiu/queralt.pdf):

1254. Ferrer Desbrull, batlle de Montcada? en nom de Gastó i Bernat de Centelles, fa establiment a Esforsiu, de Sant Genís de Vilassar, d'un mas que el dit Gastó té a la vila de Cabrils. Notari: Pere Marqués, notari de Barcelona. Pergamí. 156x239 mm. En llatí. Reg 15821. BC 9-IV-3

Fent una humil ullada al document he trobat el literal "Motechathano" que semblaria ajustar-se al nom conegut per tots de Montecatano (Montcada a l'edat mitja):


Addicionalment, he trobat el nom del suposat batlle de Montcada (Ferrario d Bruy?) :


Si algun especialista en lectura de documents en llatí vol fer la seva aportació, serà benvingut.

Si us interessa la temàtica, aprofito la ocasió per a recomanar-vos com no el fantàstic llibre dels amics R. Ramos i J. Bacardit "Alcaldes, Batlles i els afers d'un poble. Crònica Històrica de Montcada i Reixac (1454-2011)" que podreu adquirir a la Fundació Cultural Montcada, al Carrer Major, 47 Baixos.

0 Comments:

Post a Comment



Entrada més recent Entrada més antiga Inici