Blogcrowds

divendres, 15 d’abril del 2016

0 Comments:

Post a Comment



L'agermanament de ciutats és un concepte que permet als pobles i ciutats de diferents zones geogràfiques i polítiques aparellar-se amb l'objectiu de fomentar el contacte humà i enllaços culturals. Aquesta idea va sorgir a Europa poc després de la Segona Guerra Mundial amb la idea d'aportar un seguit de lligams més forts entre la població europea, tot fomentant la promoció de projectes en benefici mutu.

Aquest concepte però ja tenia un precedent; el conegut com agermanament històric del municipi francès de Le Mans i de la localitat alemanya de Paderborn que data de l'any 836.

En el cas del nostre poble, Montcada i Reixac, un cop passada la Guerra Civil, la dictadura franquista i la recuperació d'un mandat democràtic, va trobar coherent adherir-se a aquesta inciativa, ratificat el 14 d'octubre de 1988 en un ple ordinari, agermanantse per primer cop amb una altra població. En aquest cas, amb Morencs (Mourenx), un poble occità, avui dia a França.

Un dels factors de gran interès per a formalitzar aquest agermanament amb un poble de la zona occitana francesa, va ser els lligams històrics que el nostre poble i Morencs ja van gaudir en el passat, en tant en quant branques dels senyors de Montcada van establir-se fa segles en aquelles terres occitanes.

Ja al segle XXI, el nou consistori va creure convenient impulsar l'agermanament amb altres pobles i ciutats, basant-se en criteris de cooperació, de manera unilateral, amb alguns pobles sudamericans (Associació Tazumal-Catalunya El Salvador, pel cas de Nahulingo) i nostàlgics envers immigrants murcians del poble d'Àguilas.




ÁGUILAS (Múrcia Espanya).

Població: 34772 habitants  (2015)

Agermanament:  2002 (formalitzat 2006)

MOURENX (Aquitania, França).

Població: 6770 habitants (2013).

Agermanament: 08/03/1989



NAHULINGO (Sonsonate, El Salvador)

Població: 12000 (2011).



LA PAZ CENTRO (Nicaragua)

Població: 33228 habitants (2012).

SETTIMO TORINESE (Piemont, Torí, Itàlia)

Població: 47785 (2014).


Aquests han estat els agermanaments de Montcada i Reixac fins a hores d'ara, no obstant cal tenir present alguns detalls. El 2008 l'Ajuntament va renovar el disseny dels sis punts de benvinguda a la ciutat. Aquests plafons indiquen els municipis amb els que actualment Montcada i Reixac té una relació d'agermanament (La Paz Centro, Nahulingo i Àguilas), on certament s'ha deixat perdre  l'agermanement amb Mourenx i Settimo Torinese.

Plafó de benvinguda a Montcada on es pot observar els tres pobles agermanats actualment amb Montcada.

Mourenx després del fracàs institucional d'agermanament amb Montcada i Reixac, va decidir el 2008 agermanar-se amb un poble de l'Aragó. D'altra banda, la "Federación Española de Municipios y Provincias (FEMP)" el 2013 encara anotava l'agermanament europeu de Mourenx i Settimo Torinese amb Montcada i Reixac però, sense cap mena de dubte, el vincle està trencat. I és que si les relacions d'amor no es mantenen, la flama deixa d'escalfar.

Del nostre agermanament amb el poble Francès, ens queda la Plaça Mourenx, a Can Cuiàs (al darrera del Mercadona). Del de Settimo Torinese no en queda ni rastre. Al web dels ajuntaments Francès i Italià no surt cap referència de Montcada i Reixac com a ciutat agermanada.

Misiva segellada a Mourenx, amb l'esdeveniment d'agermanament amb Montcada, oficialitzat el 4 de Març de 1989.


Els ciutadans només demanem responsabilitat i honestitat municipal amb aquests vincles d'agermanament, sense disfressar-ho de coses que no ho són.

Altres fons:



0 Comments:

Post a Comment



Entrada més recent Entrada més antiga Inici