Blogcrowds

divendres, 19 de gener del 2018

0 Comments:

Post a Comment



Una Host Senyorial era un exèrcit alçat segons el dret feudal per a lluitar en una campanya militar. El senyor feudal tenia el dret de mobilitzar els vassals i els cavallers del seu feu i portar-los a la guerra.

Doncs bé, la host alçada a Mallorca per Guillem II de Bearne i Montcada a instàncies del rei Jaume I va ser una empresa que va portar aquests Montcada a una mort a mans dels sarraïns.

Guillem II de Bearn i Montcada representat als frescos mural de la casa de Berenguer d' Aguilar de Barcelona (Actualment al MNAC). Al seu escut i als estendards hi ha les vaques de l'escut del Bearn i els besants procedents de les armes dels Montcada.

L'acció més recordada d'aquesta host medieval va tenir lloc durant la Batalla de Portopí el 12 de setembre de 1229, un cop desembarcats a Santa Ponça, en Guillem II de Bearn i Montcada es va avançar a la resta de l'exèrcit amb una partida de cavallers de la seva host amb l'objectiu de prendre el Puig de sa Batalla, un indret estratègic de la zona.

Durant aquella avançada, les tropes islàmiques van reaccionar ràpidament enviat una bona part de la seva infanteria i cavalleria.

Guillem II de Bearn i Montcada va assolir el Puig de sa Batalla, prop del Coll del Rei, amb la seva host però la tropa sarraïna els van trepitjar els talons, de tal manera que Guillem II va ordenar contraatacar amb els seus cavallers, quedant-se sol al cim del puig.


Dibuix, del gravador Joan Serra Pausas, realitzat a principis de segle XX, mostra la mort dels Montcada a la batalla del Coll del Rei, a Mallorca.

Els homes de Guillem II de Bearn i Montcada van ser ràpidament masacrats, morint  ell mateix, i també el seu cosí Ramon de Montcada de la branca de Tortosa, així com Hug V de Mataplana, Hug des FAr, Guerau IV de Cabrera, entre altres cavallers i alguns serfs. La llegenda diu que tots van ser enterrats on avui s'alça la Creu dels Montcada.



Enterrament del Guillem i Ramon de Montcada el 1229. En alguns dibuixos de principis de segle XX com aquest, els defineixen com a germans Montcada). Dibuix de F. Vall del libre "Historia de España", de 1910.

Enterrament de Guillem i Ramon de Montcada. Joan Vila Pujol, 22 agost 2011

La Creu dels Montcada és un monument erigit al municipi mallorquí de Calvià. Es troba a un emplaçament prop de l'entrada de Palma Nova. Fou inaugurada en 1886.

Aquest monument recorda la tràgica mort de Guillem de Montcada, del seu nebot i dels seus fills durant la Batalla de Portopí. Segons la cultura popular, Guillem va morir al mateix lloc que avui ocupa la creu.



Fins fa uns anys es podia observar un pi prop del monument, que rebia el nom de Pi dels Montcada. Encara que es creu que els senyors feudals jeien enterrats devall la creu, aquest no és un fet verídic, ja que estan tots sepulcrats al Monestir de Santes Creus, a Tarragona.

0 Comments:

Post a Comment



Entrada més recent Entrada més antiga Inici