Blogcrowds

divendres, 15 de febrer del 2019

0 Comments:

Post a Comment



Rellegint un manuscrit del 1767 que m'ha facilitat un amic ripolletenc sobre el "Inventario de los bienes que fueron del noble Sr. D. Bernardino de Padellás de Casamitjana y de Puig", trobem una dada de gran interès: Aquest noble era propietari de Mas Duran.


Els terrenys i masia de Mas Duran van ser adquirits per l'exèrcit, als anys 30. La masia va ser remodelada i va ser la casa dels oficials del camp militar. Donat el caràcter secret de la zona, es conserven molt porques imatges de la zona durant aquesta època militar.

 Aquesta és una de les poques fotos de Mas Duran de l'època del polvorí.

El Mas Duran durant l'època del polvorí de l'exèrcit.

La transcripció del document del segle XVIII diu que Bernardino de Padellàs era propietari, entre desenes d'altres propietats arreu de Catalunya, de:
Parroquia de S. Pera de Reixach. Bisbat de Barcelona. Una casa nomenada Mas Duran ab son corral, 18 mujadas de terra de conreu part regadiu y part seca.
 La mujada va ser una mesura agrària d'àrea d'origen romà, utilitzada pels pagesos del Barcelonès, Vallès, Maresme i Baix Llobregat. Una mujada equival a gairebé 4900 m2.

D'altra banca, comentar que dos bous podien llaurar una mujada en un dia, cosa que ens fa veure l'abast de les 18 mujadas, propietat d'aquest noble català.

Fons FCMB

0 Comments:

Post a Comment



Entrada més recent Entrada més antiga Inici