Blogcrowds

divendres, 15 de març del 2019

0 Comments:

Post a Comment



És prou sabut que dalt el turó hi va haver un inexpugnable castell medieval dels senyors de Montcada, probablement bastit sobre un antic poblat ibèric.

També es recorden els episodis dels bandolers del segle XVI i XVII dalt el turó.

És sabut també que el castell va ser enderrocat per ordres de Felip V al segle XVIII, durant els episodis de la Guerra de Successió, deixant només la capella de la Mare de Déu.

I com no, els episodis de la Guerra del Francès, on els francesos van deixar la capella de la Mare de Déu del Turó socarrimada. Cliqueu aquí si teniu curiositat.


Potser una mica més oblidat és l'episodi de la segona meitat del segle XIX, on hi va haver una garjola i una torre de telegrafia òptica que comunicava per senyals de pals i banderes amb el Turó de Sant Pere Màrtir i amb el del Turó de Buscarons.

I no és menys sabut que Enric Sagnier va ser el gran propomor i arquitecte de la reconstrucció de la Capella de la Mare de Déu, dalt el Turó. Capella que va engolir l'Asland a principis de segle XX.



A la banda esquerra de la foto es pot llegir, escrit a màquina  "Excursio al Turo de Montcada, 25/02/1917". A la banda dreta la signatura de "R. Masoliver", no sabem si autor o propietari de la valuosa imatge.


És en aquest període on ens situem. L'ermita manté la capella i els ermitans bateixen una barraca de fusta, canyes i branques per a fer passar la calor als excursionistes que la visitaven.

Hi ha algunes imatges de la barraca (cliqueu aquí per a veure-les), però heus aquí una d'inèdita fins ara, on un conjunt d'excursionistes, aventurers dels avencs i les coves, van visitar les que hi havia just en aquells paratges.
Vegem-ne una ampliació dels nostres aventurers, d'aquell dia de fa 102 anys:

Detall dels aventurers amb la corda. Al fons el Vallès.

Fons: Postal de época. Autor R. Masoliver.

0 Comments:

Post a Comment



Entrada més recent Entrada més antiga Inici