Blogcrowds

divendres, 21 de setembre de 2018

Parlem una mica de la Torre Alemany, del promotor i arquitecte Francesc Alemany i Casulles.


La Carretera Vella, uns galls d'indi per Nadal i la Torre Alemany al fons:


Val a dir que la torre manté un bonit rellotge de sol amb la llegenda "Horas non numero nisi serenas", que vol dir que només ens mostrarà les hores serenes (és a dir les que hi ha sol).

 La Torre des del carrer el 2013.

Rellotge de sol a la façana abalconada, el 2013.

Detall del rellotge de sol, any 2013.


Fons: Foto antiga de l'Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya. Fotos actuals del bloc Conèixer Catalunya.

divendres, 14 de setembre de 2018

Ja hem parlat en més d'una ocasió dels ponts sobre el Besòs. El primer va ser el que descobrim en aquesta bonica estampa dels anys 20 del segle XX on podem veure el pont sobre el Besòs, inaugurat el 1911 i que s'endugué la riada de 1962.


El primitiu pont, que s'agafava pel passeig de Rocamora, i anava fins el camí que puja a la Font del Torn va durar mig segle i després de la riuada de 1962, i passant primer per un pont provisional realitzat pels militars, el 1963 es va bastir un nou pont sobre el Besòs que, encara que també provisional, ja va permetre fer vida normal.

Foto acolorida del pont provisional construït el 1963. Compareu l'abast de l'explotació de la cimentera entre els anys 20 i els anys 60

A la següent imatge podem veure aquest pont provisional, que va servir de comunicació entre els barris de Vallensana-Reixac amb el poble de Montcada.


La mateixa foto també acolorida:Aquest pont es va enderrocar el 1967/1968 per tal de construir el pont sobre el Besòs que coneixem avui dia.

El pont provisional de 1963, realitzat de manera ràpida, va patir també als anys 60 l'embat del riu Besòs.


Font: Autor desconegut

divendres, 7 de setembre de 2018

Avui una bonica imatge de la fàbrica de l'Asland als anys 50 del segle XX i el turó ja en procés d'explocació de tota la cara est.Autor desconegut

dissabte, 1 de setembre de 2018

Des de fa més d'un any que per feina haig de viatjar a Lisboa i en ocasions, la ruta de tornada a Barcelona entra per Tarragona cap a l'interior i viatja pel litoral fins Montcada, on l'avió vira cap al mar a l'alçada de Vilassar, s'endinsa unes milles i baixa per encarar-se en sentit de la Ciutat Comtal per tal d'aterrar a l'aeroport de El Prat.

El passat juny els astres es van aliniar i a banda de tornar de dia, vaig tenir finestra i la ruta va ser aquesta. Després de veure el sincrotró de partícules de Cerdanyola ja vaig adonar-me que quedaven pocs segons per arribar a Montcada, aquest és el resultat de a postal d'aquest mes de setembre.


A continuació us adjunto també el seguit de fotografies que vaig prendre:


Collserola a mà dreta i la Serralada de Marina a mà esquerra. El nostre Turó al bell mig de tot plegat, és evident que en passat va formar part del mateix gruix de muntanyes del litoral. A la imatge podem veure també Ripollet a la part inferior dreta o Cerdanyola una mica més amunt. Mas Rampinyo també s'expressa en tota la seva magnitud:


Ampliació del Turó, Can Sant Joan, Can Cuiàs, Montcada i la Font Pudenta:


La magnitud de la ciutat de Barcelona contrasta amb Montcada i Reixac. Les xemeneies de la ciutat i la Serralada Marina, o el forat del Turó des de l'aire, sense oblidar-nos de la pedrera de Can Donadeu, a la banda inferior esquerra:


Serralada de Marina, podem veure perfectament El turó de Moia i l'antena  al mig de la imatge, Can Piqué o el Bosc d'en Vilaró a la part superior esquerra. La depuradora també és visible a la part superior dreta:divendres, 24 d’agost de 2018

Avui volem donar-vos a conèixer un petit recull de fotos i postals de Reixac de fa un segle.

Postal J. Baxaulí número 10. Església de Reixac

Sant Pere de Reixac.


Sant Pere de Reixac. Antic Cementiri. 

Si procedim a intentar acolorir la foto anterior amb l'objectiu de portar-nos i endinsar-nos més en el passat com si vos l'avui:

Foto anterior un cop acolorida.

divendres, 17 d’agost de 2018

El 1951 es va celebrar el tricentenari del naixement de Sant Joan Baptista de La Salle (1651-1951) i a totes les escoles catòliques vinculades al patronat de La Salle van celebrar-ho.


A la nostra Salle es va elaborar un programa de festes que adjuntem (disculpeu per la mala qualitat) entre el maig i el juny de 1951, però el fet destacable és que la imatge de portada, d'un Sant Joan Baptista de La Salle, va ser la mateixa per a totes les festivitats que es van fer a la resta d'escoles a Catalunya. Un disseny que molts mantenim a la memòria al nostre pas per l'escola.


Detall de vida i obra de Sant Joan Baptista de La Salle:
divendres, 10 d’agost de 2018

En època de dictadura els noms de carrers van ser modificats, així, passant el Ripoll per la passarel·la dels 'hermanos' i ja despuntat el carrer Barcelona, s'arribava a la "Plaza Jose Antonio Primo de Rivera", actual Plaça de l'església, just per a començar a desfilar per la "Calle Generalísimo Franco", o conegut avui dia com Carrer Major.

Vegem algunes imatges del Carrer Major als anys cinquanta.


Una més.


Val a dir que la imatge anterior també va ser editada com una de les postals Baxaulí:

Montcada i Reixac, 12. Calle Generalísimo Franco. Editorial Baxaulí. Fot. F. Guilera.

Missatges més antics