Blogcrowds

divendres, 20 d’abril de 2018

He trobat dos imatges del mateix lloc, tot pujant al Turó de Montcada. Aquesta primera imatge realitzada pel pintor Baltasar Sans el 1913:


D'altra banda una imatge del mateix lloc, que per la dimensió dels arbres també podem etiquetar-la pels voltants de 1913:


De camí cap a la font del Ferro, hi havia la caseta, la font i bassa de la vinya del senyor Sants, també conegut com la font del "loco".

Restres de la caseta del senyor Sants, avui dia. Foto Elisa Riera.

La memòria històrica dels més grans ens diu que el malnom "del loco" li van posar els nens que anaven a jugar pels voltants de la vinya d'en Sants, que segons es diu era el marit d'una dona un xic particular, de sobrenom Esparraguera, que vivia a la caseta de la vinya d'en Sants. L’home diuen que bebia més del compte i que escridassava a tothom que s'acostava per la zona i, d'aquí el sobrenom de "el loco".

Font i bassa del Sants o també conegudes com les 'del loco'. Fotografia Bacardit.

divendres, 13 d’abril de 2018

Avui volem donar-vos a conèixer un seguit de banderins, editats entre els anys 60 i 70 del segle XX.Trobarem la verge del turó de Montcada i una església de Santa Engràcia amb un curiós escut que no procedeix al del poble. Ambdós banderins dels anys 60.

Ja a finals dels 70 i principis dels 80 tenim editats tres banderins addicionals.

divendres, 6 d’abril de 2018

Una nova imatge d'un Rally Paper realitzat a Montcada, el 1914.


"Rally Paper" celebrado por numerosos sportmen. Se disputaron los premios cinco amazonas y veinticinto caballeros. Foto Castellà.

diumenge, 1 d’abril de 2018

El Torrent de Vilatort manté el topònim de l'antic hostal que hi va haver fa segles no massa lluny de la Font dels Avellaners.

En aquesta foto, realitzada des de les immediacions de la Font dels Caçadors, podem veure el torrent, Sant Pere de Reixac, els gratacels de Mas Rampinyo, Montserrat, Sant Llorenç i La Mola, el Vallès...


Ens veiem l'1 de Maig.

divendres, 30 de març de 2018

Al diari la Vanguardia trobem que l'11 de gener de 1928, a la plana 24 del diari apareix referenciat el nostre poble en un seguit de successos. Vegem-los:


En la noche del primero de enero, mientras los dueños del establecimiento vulgarmente llamado "A ca la Gracia" estaban en un baile de orquesta que se celebraba en La Unión, en el bario de Masrampiño, entraron ladrones en su casa y se llevaron, según se dice, buena cantidad de monedas de oro que sus antepasados habían arrinconado. El juzgado interviene en el asunto.
Falleció la niña Maria Isabel Vidal González. Las buenas relaciones que sus padres, don Jaume, secretario de este juzgado, y doña Manuela están conquistándose, quedaron bien demostradas en el acto del entierro, pues se vió muy concurrido. Reciban dichos señores con tan triste motivo nuestro sentido pésame
Tocan a su término las obras de nuestra iglesia. Concluído el campanario, que resulta muy hermoso, se está procediendo actualmente al traslado y colocación de las campanas.
Ayer celebróse la fuesta de la Sagrada Familia. Hubo, a las ocho, misa cantada por el conjunto de Hijas de María, y por la tarde, a las cuatro, función con sermón, que predicó el reverendo señor Vicario.
Se encuentra ligeramente enfermo nuestro reverendo señor cura párroco. Deseamos su pronto restablecimiento.
El movimiento en la población durante el año pr´pximo anterior fué de 170 nacimientos y 86 defunciones.
La compañía del ferrocarril M. Z. A. está derribando la estación para construir en su lugar otro. Es de suponer que se hará a la altura de las exigencias de la población.-C.

A La Vanguardia, el 28 de Gener de 1928 va sortir una petita referència addicional d'aquest robatoridivendres, 23 de març de 2018

Recentment he adquirit un petit gravat a tinta de Sant Pere de Reixac.


El gravat diu "Iglesia de Reixach parroquial de Vallensana. Rafael E. Deleter. 1895."

Aquest gravat el podem comparar amb una fotografia d'uns 25 o 30 anys després, on l'església mantenia encara intacta la seva fisonomia, abans de la Guerra Civil.


Sant Pere de Reixac. Anys 20 del segle XX. El dibuix de Rafael E. Deleter té menys finestres i contraforts i la nau és molt curta o bé només vadibuixar la capella del Roser (a la foto es veu a la vora del campanar,a la dreta de la porta d'accés a la nau principal.

Després de investigar qui era la persona que va fer el dibuix podem dir que va ser en Rafael E. Deleter Bastardas, on trobem les següents referències als diaris entre el 1909 i fins abans de la Guerra Civil, on en Rafael tenia certa representació a la Reial Societat Colombòfila, on va guanyar alguns premis i va arribar a tenir un càrrec.

També va ser un dels membres destacats del somatèn amb el grau de caporal del districte sisè, que li va permetre ser part de diverses comisions que el van portar a poder saludar a Primo de Rivera o a entregar medalles d'honor a la dona de Milans del Bosch. També va ser membre de l'empresa El Fenix de Aguas Potables.

Val a dir que com a somatèn va assistir a exercicis de tir al blanc a la Vallensana. Després d'un silenci sepulcral a les publicacions de la postguerra, apareix una referència al seu testament l'any 1953, any que pensem va morir.

A continuació fem un petit homenatge a la persona que va fer un dibuix de Reixac a finals del segle XIX amb un seguit de les referències que hem trobat a l'estudi realitzat sobre ell.
 • 29/04/1909 - La Vanguardia: Se li otorga un diploma de mèrit per la quarta posició en un concurs de coloms missatgers de 150 km a Almacellas, organitzat per la Real Sociedad Colombòfila de Cataluña.
 • 04/02/1910 - La Vanguardia: Real Sociedad Colombófila de Cataluña, Secretario Contador  don Rafael R. Deleter.
 • 10/02/1911 - La Vanguardia: Apareix com a secretario-contador de la Real Sociedad Colombófila.
 • 13/01/1912 - La Vanguardia: Apareix com a vocal de la junta directiva de la Real Sociedad Colombófila.
 • 24/05/1915 - La Vanguardia: Se li otorga dos premis, diploma i 50 pessetes en premi en un concurs de coloms missatgers, en un segon derby del centre Colombófil Català, des de Miranda del Ebro (450 km)
 • 01/06/1921 - La Vanguardia: paga 5 pessetes en un homenatge a la "señorita Martinez Anido".
 • 06/12/1924 - La Vanguardia: paga 10 pessentes en favor al "aguinaldo del soldado", en la capitania general.
 • 13/12/1925 - La Vanguardia: Se li concedeix la medalla a S.M. 
 • 02/02/1926 - La Vanguardia: és un dels que saluda al general Primo de Rivera.
 • 08/06/1926 - La Vanguardia: Presideix un banquet al restaurant "La Patria" i surt com a cabo accidental del somatén del distrito sexto.
 • 23/12/1926 - La Gaceta Municipal de Barcelona (num 51): Apareix una autorització d'obres a "Rafael E. Deleter, para practicar diferentes obras en la casa señalada con el nº 25 de la Ronda de San Antonio".
 • 06/02/1927 - La Vanguardia: En un Homenatge al Capitán General aporta 5 pessetes.
 • 19/06/1927 - La Vanguardia : Concurso de Tiro al Blanco. El domingo último tuvi lugar en Moncada un concurso de tiro al blanco organizado por el somatén del distrito VI de esta capital como final de las prácticas que realiza durante el año (...). Fueron presenciadas las tiradas por el cabo accidental del mismo don Rafael E. Deleter Bastardas correspondiendo los primeros premios de las distintas categorías a (...)
 • 25/05/1929 - La Vanguardia: el cabo Carulla, subcabo Deleter i capitán auxiliar Martinez compareixen com a comissió del somatén al Govern Civil per a oferir la medalla del somatén com a obsequi a l'esposa del governador Milans del Bosch, madrina de la bandera del districte VI del somatén.
 • 07/07/1929 - La Vanguardia: Apareix com a subcabo del somatén.
 • 25/12/1929 - La Vanguardia: paga 5 pessentes en una "subcripción en honor al alcalde de esta ciudad"
 • 28/05/1930 - La Vanguardia: Signa "en el álbum de los Reyes" durant la visita del rei a la claurisa del VII congrès internacional de la propietat urbana.
 • 04/01/1931 - La Vanguardia: Han sido aprobados por el capitán general los nombramientos de cabo y subcabo del somatén del distrito sexto de esta capital hechos a favor de don Rafael E. Deleter Bartardas y don Manuel Sabater Carbonell, respectivamente.
 • 15/01/1931 - La Vanguardia: Apareix com a "cabo del somatén del distrito sexto".
 • 06/04/1932 - La Vanguardia: Apareix com a padrí del nuvi Alberto Bastardas y Parera
 • 06/07/1934 - La Vanguardia: Tribunal Industrial: Señalamientos para hoy. Juicios - A las diez y media. Número 651: Por reclamación de salarios del obrero Francisco Torres contra el patrono Rafael Deleter.
 • 01/11/1934 - La Vanguardia: Visitas al general Batet: Entre otras personas, visitaron ayer al general Batet don Enrique Musté Porqueras, don Manuel Silva Bello, don Rafael E. Deleter Bastardas, (...)
 • 12/01/1936 - La Vanguardia:  Firma com a vocal secretari de la junta directiva de "El Fenix de Aguas Potables"
 • 06/03/1953 - La Vanguardia: La comisión municipal permanante va acceptar "el legado instituído por don Rafael E. Deleter y Bastardas en su testamento a favor de los Museos Municipales consistentes en un reclinatorio y un tríptico con pinturas de Mirabert".

Gràcies a ell tenim aquest meravellós dibuix de Reixac. Gràcies.

divendres, 16 de març de 2018

Avui farem un joc on haurem de dedicar una mica d'atenció en comparar dos imatges.

En aquesta primera imatge podem veure un Rallye Paper al riu Besòs i un munt de gent sobre el pont de formigó bastit el 1911. Es veu Can Oriol Vell (Torre dels Conills) i una tartana vora l'entrada al camí de la Font del Tort.

Fixeu-vos també en la senyera catalana que hi ha a la casa i sobretot, i aquí ve el joc, a la banda superior esquerra de la foto, la casa que s'estava bastint, on a la foto apareix sense sostre:Ara comparem la imatge anterior amb una altra imatge propera en el temps, però de la sèrie de fotografies de la Litografia Thomas.

Alehop! La Torre dels Conills ara té una nova planta amb una finestra de mig punt i un nou pal elèctric a la carretera de la Roca.

La tanca de la casa, a la vora del camí de la Font del Tort segueix igual però... fixeu-vos en la casa que no tenia sostre. En aquesta imatge es veu completa i podem apreciar que ja té sostre, però la casa encara està en construcció, doncs podem apreciar una bastida.Missatges més antics