Blogcrowds

divendres, 16 de març de 2018

Avui farem un joc on haurem de dedicar una mica d'atenció en comparar dos imatges.

En aquesta primera imatge podem veure un Rallye Paper al riu Besòs i un munt de gent sobre el pont de formigó bastit el 1911. Es veu Can Oriol Vell (Torre dels Conills) i una tartana vora l'entrada al camí de la Font del Tort.

Fixeu-vos també en la senyera catalana que hi ha a la casa i sobretot, i aquí ve el joc, a la banda superior esquerra de la foto, la casa que s'estava bastint, on a la foto apareix sense sostre:Ara comparem la imatge anterior amb una altra imatge propera en el temps, però de la sèrie de fotografies de la Litografia Thomas.

Alehop! La Torre dels Conills ara té una nova planta amb una finestra de mig punt i un nou pal elèctric a la carretera de la Roca.

La tanca de la casa, a la vora del camí de la Font del Tort segueix igual però... fixeu-vos en la casa que no tenia sostre. En aquesta imatge es veu completa i podem apreciar que ja té sostre, però la casa encara està en construcció, doncs podem apreciar una bastida.divendres, 9 de març de 2018

Can Franquesa és una casa d'estiueig de Santa Coloma de Gramanet propera a la Carretera de la Roca (Av. Francesc Macià, 184-190), construida al segle XIX sobre les restes de la masia Franquesa. Durant la construcció de la casa es van reutilitzar les llindes gòtiques de la masia primitiva.

La següent imatge ens mostra una bonica impressió d'aquesta casa.


Al peu de la postal podem llegir en una correcta grafia el nom del nostre poble: "La torre Franquesa, situada en la carretera que une la población de Sant aColoma y la immediata de Montcada".divendres, 2 de març de 2018

En ocasions encara escoltem una mala identificació del que realment és Sant Pere de Reixac. S'escolta que és una ermita o inlús una capella, però realment aquest temple és una parròquia o església del terme de Reixac, com a mínim des de l'any 1028.


Cal doncs parlar de l'església o parròquia de Reixac.

dijous, 1 de març de 2018

Vaig fer aquesta foto l'1 de gener d'enguany, quan els ocells anaven al sud. Dos mesos després els ocells no trigaran en tornar. Els esperem.
divendres, 23 de febrer de 2018

Sabies que, a l'octubre de 2015, Bono el cantant del grup de rock U2 va dinar al restaurant de la Font del Tort?

Bono a la Font del Tort

U2. Per Wikimedia Commons.

Font: Masia Font del Tort

divendres, 16 de febrer de 2018

Aquests són tres anuncis trobats en diaris i revistes del 1926. Són anuncis de botigues i indústries ubicades a Montcada i Reixac.

Hotel Cafe Restaurant Andrés Bardès. Cubiertos a 3 pesetas y servicio a la carta. Cocina casera de familia. Casamientos, bautios y banquetes. A 13 kilómetros de Barcelona. Gran servicio de trenes por tres líneas que afluyen a esta localidad. 


Fábrica de conservas "La Estrella". 


Perfumería Diadema.

divendres, 9 de febrer de 2018

Prou són conegudes les postals dels editors Angel Toldrà (ATV), Lucien Roisin o bé les de la fototipia Thomas, però abans d'ells hi van haver d'altres que van ser pioners en la matèria.

És el cas de les postals de Joan Baptista Turull i Fournols (1877-1964) que a finals del segle XIX ja va realitzar un petit recull de postals, encara que desaparcebudes, hi quedava inclós el poble de Montcada i Reixac.

En Joan Baptista Turull no només va realitzar aquesta petita sèrie de postals, sino que d'ell també són algunes imatges estereoscòpiques que tenim de Montcada als primers anys del segle XX. Va ser tambe un dels tres socis de "Hispano Films".

Imatge de la carretera vella i la fàbrica de mistos (cerillas) realitzada per Turull.

Joan Baptista va contraure matrimoni l'any 1900 amb Dolors Dardet i Bonaplata i les seves postals són conegudes com postals "J. B. Turull" o bé "Foto Turull", imatges pel record que van ser impreses a la impremta Sabater (Imp. Sabater).

Val a dir que els pocs exemplars que podem trobar són postals enviades entre 1900 i 1905. Vegem-ne la sèrie, de la qual tenim una postal que no hem pogut localitzar, en concret la postal número 6.

Incorporem també les postals trobades fins a completar la col·lecció, amb algunes imatges dels pobles de Mollet i Martorelles.

Postal 01 - Montcada. Estació de França.


Postal 02 - Montcada. Pont sobre el riu Besòs (realment és el pont sobre el riu Ripoll).


Postal 03 - Montcada. Vista Parcial.


Postal 04 - Montcada. La Carretera.


Postal 05 - Montcada. Vista General. 

Postal 06 - Actualment postal no trobada. Desconeixem si realment es tracta d'una vista de Montcada.

Postal 07- Mollet. Riu Besòs.  


Postal 08 - Mollet. La Carretera. 

Postal 09 - Mollet, Vista General. 

Postal 10 - Martorelles. Vista General.

Missatges més antics