Blogcrowds

diumenge, 20 d’abril del 2014

1 Comment:

  1. Anònim said...
    Gràcies Xavier pel teu comentari .

    La nostre intenció era aquesta: explicar-ho tot sense ferir sensibilitats.

    Tant de bo aquests lamentables fets no es repeteixin mai més.

    Una abraçada.
    Josep Bacardit

Post a Comment



El passat 10 d'abril es va presentar oficialment el llibre "940 dies. La Guerra Civil a Montcada i Reixac. L'abans, el després i els protagonistes", publicat per la Fundació Cultural Montcada i fruit de la investigació de Ricard Ramos Jiménez i Josep Bacardit i Sanllehí.



Tot just fa cinc minuts que l'he acabat de llegir i certament han estat deu dies, diguem-ne de transmissió cultural i històrica del poble de Montcada i Reixac i dels fets que van ocórrer abans, durant i després de la Guerra Civil Espanyola, tot orientant-ho als episodis que van passar al nostre poble.

Amb aquest llibre els autors, dins del respecte que s'ha de tenir per tothom que va patir d'una manera o una altra aquells anys, ens volen fer arribar un clar missatge: Ha arribat el moment de donar a conèixer una mica més sobre aquest episodi, un trist escenari, esgotat gairebé del record dels que encara viuen i que la memòria històrica intenta rescatar de les flames de l'oblit.


El llibre ens parla dels anys previs a l'esclat de la guerra i a l'ambient que es vivia llavors en la societat catalana, els anhels, les necessitats, les volutat, les maneres de fer i de ser i tot un seguit de fets que serveixen per a donar entrada a la que va ser la guerra entre bàndols; de com una cosa que potser es volia orientar d'una manera va virar finalment rumb a l'estribor, prenent llavors camí cap a un temporal on grans onades havien de ser superades.

Amb gairebé 300 pàgines, el llibre ens explicarà com hi havia col·lectius que forçaven la situació política i tibaven d'una corda cap a un extrem o un altre, fent trontollar la societat de llavors. Llegirem els moments de la fam i de l'estraperlo, dels murs del cementiri, de l'exili...

El llibre ens parla dels fets, dels personatges, de moments i de històries viscudes, intentant oferir una visió objectiva de tot el que va passar, deixant constància escrita de documents que avalen les descripcions. A banda, i és un punt que m'ha agradat, s'ha aconsseguit unir relacions entre els fets i els personatges i entre alguns dels actors que primer van actuar com a protagonistes i després van fer-ho d'una altra manera.

És de rigor, i penso que el llibre ho acompleix amb gran solemnitat, escriure i descriure el que va passar tot passant pel camí del mig, pel carrer major, tot ben recte i deixant de la mà del lector la presa de conclusions finals, que per a qualsevol que el pugui llegir pugui adonar-se que un dels objectius del llibre és que serveixi per a que episodis d'aquesta magnitud no tornin a passar mai més.

Tots aquests fets, junt amb una redacció acurada i ben explicada fa que la seva lectura sigui molt amena i de gran interès pels amants de la història local o Catalana. En definitiva, una molt bona recomanació per aquest Sant Jordi si us agrada la història.

Gràcies de nou Fundació Cultural Montcada per aquest treball. Gràcies de nou Ricard i Josep per aquest meravellós treball de investigació, fruit de la intensa investigació que heu dut a terme.

Trobareu el llibre a la paradeta de la Fundació Cultural Montcada a la fira de Sant Jordi.

1 Comment:

  1. Anònim said...
    Gràcies Xavier pel teu comentari .

    La nostre intenció era aquesta: explicar-ho tot sense ferir sensibilitats.

    Tant de bo aquests lamentables fets no es repeteixin mai més.

    Una abraçada.
    Josep Bacardit

Post a Comment



Entrada més recent Entrada més antiga Inici