Blogcrowds

divendres, 24 de setembre del 2021

Enguany La Unió de Mas Rampinyo celebra el seu centenari i, com sabem, des de principis de setembre que l'entitat està realitzant un seguit d'actes per tal de commemorar el segle de vida d'aquest ateneu tant especial pel veïnat de Mas Rampinyo, amb el qual manté una simbiosi especial.


Segons llegireu seu web, antigament, a Mas Rampinyo hi havia dues associacions:

  • Cal Perico, que era un Hostal situat al Carrer Major, (Sant Pere de Reixac, 72) on hi feien ball tots els diumenges.
  • La Paz, amb seu a Cal Menut (Sant Pere de Reixac, 10-12), sala de respectables dimensions on la gent s’aplegava pels seus esbarjos. Per la Festa Major, que se celebrava el quart diumenge d’abril, feien dos envelats.

Segons la recopilació de diferents versions, no sempre d’acord entre elles, l’any 1921 els dirigents d’aquelles dues associacions van fer un esforç i es van unificar i, arran de les converses sorgides en aquell apropament, es va nomenar una Junta Consultiva que va començar a treballar per tal d’aconseguir La Unió.

Podeu visitar els actes des del web de l'entitat https://la-unio.cat/centenari/

Per molts anys La Unió! 

PD.- Felicitats a totes les Mercè.



divendres, 17 de setembre del 2021

La següent imatge és força desconeguda. Per la fesonomia de l'estructura de la capella, amb la volta acabada i la teulada finalitzada amb els elements ornamentals i el parallamps, l'aproximem pels volts de l'any 1911.

L'obra, d'Enric Sagnierm va aprofitar les restes d'una antiga estructura del castell dels Montcada, on havia una primitiva ermita de la Mare de Déu i cremada pels francesos el 1808, durant la Guerra de la Independència Espanyola.

A la imatge veiem una de les parets de la torre que habitualment no es van fotografiar a les postals de l'època, doncs pertany a l'antiga torre i no es va enlluir amb arremolinat de ciment.

Estructura de l'antiga capella de la Mare de Déu del Turó del castell de Montcada, abans de la transformació d'Enric Sagnier. 
Imatge de finals del segle XIX.

També veiem una placa, segurament commemorativa de l'entronització de la Mare de Déu, el 1908, un segle després de la destrucció de l'antiga ermita, per part de les tropes de Napoleó.

D'altra banda, al fons a la dreta veiem unes finestres que pertanyen a l'habitatge que havia pels ermitans que cuidaven del temple i els seus encontorns.

Fixem-nos tam bé al pinacle central de la torre. Es pot veure una creu llatina feta de pedretes enganxades a cada una de les cares del pinacle, també visible a la següent imatge de 1908.


 

divendres, 10 de setembre del 2021

La següent fotografia, realitzada per l'amic Fidel Casajuana, ens mostra dos cases a la cantonada de l'Avinguda Catalunya amb carrer Sant Ignasi de Mas Rampinyo. La imatge es va fer a finals dels anys 80 del segle XX.

Eren dos cases de lloguer emplaçades a una de les cantonades del tancat de Can Casetes. Dins el tancat la familia tenia un hort, els estris, eines i la maquinària agrícola. Personalment m'agrada aquesta foto, doncs podem explicar una petita història familiar.

El fet és que, en formar-se el veïnat de Mas Rampinyo, els meus rebesavis paterns (Can Filaina) van baixar de la Serralada de Marina, on estaven assentats familiarment des de l'any 1730 aproximadament, establint-se a la plana de Reixac del Mas Rampinyo pels volts del darrer terç del segle XIX. El fet curiós és que van viure en una d'aquestes cases. Un dels seus fills, el meu besavi, va adquirir un terreny al veïnat i, el 1917, va construir la casa familiar actual.

Desconec si els de Can Casetes i els de Can Filaina estaven emparentats, doncs les dos cases comparteixen el cognom Colomé a les seves branques familiars. Podria ser un argument pel qual els meus rebesaris van estar de lloguer allà? Sincerament ho desconec.

A principis dels anys 90 al tancat de Can Casetes es van edificar un seguit de cases unifamiliars, però encara va perdurar l'antiga casa de la cantonada durant uns anys. Finalment la casa va ser enderrocada i es va edificar una de nova amb una fesonomia diferent a les anteriors.


A a part superior, noves cases on estava el tancat de Can Casetes, a la cantonada del carrer Sant Ignasi i Avinguda Catalunya. A la imatge inferior, Can Casetes, avui enderrocat i substituït pel nou edifici que s'anunciava a la façana.

divendres, 3 de setembre del 2021

Recentment l'amic Joan Matllo va compartir aquesta imatge, d'autor/a desconegut, però que per la seva configuració inèdita considerem que aporta un interès particular. 

Pels elements que es veuen, podem aproximar una antiguitat de la foto d'ara fa un segle.

Al fons de la muntanya es pot apreciar el que sembla Moia i la Torre de l'Alcalde. A més, a la fotografia es veu l'antic campanar de l'església de Santa Engràcia, enderrocat pels volts de l'any 1928.

El que suscita una major controvèrsia és el pont que apareix, doncs entenem que es tracta del pont de ferrocarril de França, cosa que ens determina la ubicació de les escoles dels "Hermanos" (La Salle), a l'esquerra de la foto, però fora de plànol.

La imatge podria estar realitzada des de Cal Regañando

Missatges més recents Missatges més antics Inici