Blogcrowds

dimarts, 3 de gener del 2012

0 Comments:

Post a Comment



Ens situem a finals del segle XVIII, any 1787. D'un litigi encapçalat pel capellà de Ripollet i els monjos de Sant Jeroni de la Murtra per unes illes que havia al riu Ripoll (veure plànol), dos topògrafs van elaborar un plànol, que es conserva a l'Arxiu de la Corona d'Aragó, on podem veure tota molts dels topònims que hem vingut estudiant darrerament.

Al plànol l'acompanya un document on es parla del litigi però que ens posiciona davant un meravellós plànol de Montcada i Reixac de finals del segle XVIII. I dic Montcada i Reixac però en el cas que avui us presentem podem dir Ripollet.

Sempre ha hagut cert desconcert, inclús entre els més grans de Ripollet i Montcada, que deien que Ripollet arribava fins la falda del Turó de Montcada, Font Pudenta inclosa.

Si revisem en detall el plànol, que com hem dit, pretenia diferenciar la llinda dels termes de Ripollet de el de Reixac, veiem clarament que les illes fruit de la disputa i litigi realment eren de Ripollet

No només això, sinó que de Ripollet també eren:

  • La Beguda. Casa encara existent al costat de la N-150, al cinturó amb l'autopista.
  • El Manso Pi. per on passava l'antic camí de Sant Cugat, després de passar el gual del riu Besós, camí de l'actual Mas Rapinyo. Actualment mantenim aquest mas en investigació que apropem prop de l'actual Torre Bombita o al camp que hi ha entre el riu Ripoll i el polígon.
  • El Llegat Molina, una casa que tenia una petita capella i que apropem a l'actual Torre Bombita.
  • La Calsada. una masia que estava a l'actual polígon de la Ferreria, pels volts de l'actual empresa Maheso segons la morfologia del plànol i una superposició amb un plànon actual.
D'altra banda al plànol també s'indiquen com a terres de Ripollet, l'actual Font Pudenta i tota la falda del Turó de Montcada fins gairebé tocar el cim. D'aquesta manera demostrem que els nostres rebesavis realment tenien raó. El turó tenia part de Montcada, però també de Ripollet.


Actualització desembre 2021. Estudis amb l'amic Miquel Sánchez, investigador de Ripollet, ens confirmen que el Manso Pi no era el que avui coneixem com Torre Bombita (Torre Na Joana) i ens confirma que el mas Llegat Molina, la casa amb capella, és realment Torre Bombita, doncs la casa va ser coneguda com:

  • LA TORRE DE NA JOANA (1850-1950)
  • LLEGAT (1744-1850)
  • ERILL (1650-1744)
  • BELLVER (1514-74) 
  • BISBAL (1490).

0 Comments:

Post a Comment



Entrada més recent Entrada més antiga Inici