Blogcrowds

divendres, 28 de novembre de 2014

2 Comments:

 1. Anònim said...
  La foto de la botella, corresponde a la fábrica artesana Lest de Colmenar Viejo, Madrid, para su cerveza La Torre de 2014
  XC said...
  Gracias por el comentario

Post a CommentCatalunya ha estat pionera en diverses disciplines industrials. Ja des dels segles XVIII i XIX, les indústries del cotó i les teles de indianes sobretot (teles de cotó estampades), van posicionar el territori en primer ordre mundial.  També ho va ser el cas del sabó, on el llinatge dels Rocamora, que més endavant van tenir relacions amb Montcada, va arribar a exportar el 90% del sabó espanyol cap a l'Amèrica.

 
Són un parell de casos, però avui volem parlar d'un producte que ja prenien els sumeris i els egipcis. Es tracta de la cervesa.

Com ja sabem Catalunya també va acollir indústria cervesera i de fet Montcada i Reixac també va tenir la seva.
 
Registre de la marca. 106-341. D. Gerhart Cohnvossen, domocializado en Moncada (Barcelona), San Luís, 1. Una marca para dinstinguir toda clase de cervezas. Clase 8ª.  BOPI #1183. Any 1935.

Aquell poble de pagesia, un cop travessat per línies de ferrocarril, va reinventar-se en segona residència burgesa, i l'any 1917 ja va acollir una de les indústries més potents de l'època, l'Asland, dedicada a la fabricació de ciments.

Ampolla Las Dos Torres.

Més tard, l'any 1934, Aismalibar va començar els seu petit imperi local del fil esmaltat i productes derivats, en un poble on hi vivia unes 7.000 persones, tot aprofitant la proximitat de la ciutat Comtal i les bones comunicacions de la vila. Com sabeu, la fàbrica va esdevenir una de les més rellevants de la comarca i va ser un dels motors econòmics del poble.

Cervesa Blanca estil Pilsen.

Va ser un any després, l'any 1935 quan es va enregistrar la sol·licitud d'una nova marca de cervesa anomenada "Las Dos Torres de Munich", que posteriorment va reanomenar-se "Las Dos Torres".

L'impulsor de la marca va ser en Gerhart Cohnvossen, un alemany d'origen jueu, emigrant de l'alemanya nazi, que després va castellanitzar el seu nom, sent conegut com en Gerardo Cohn-Vossen

Després d'uns anys de inversió, l'actividad de l'empresa de cervesa a Montcada va començar l'any 1950.


Cervesa Negra estil Munich.

No se sap si Gerhart era mestre cerveser o bé l'inversor principal, no obstant va desenvolupar les varietats de cervesa Blanca Pilsen i Negra Munich, però informacions aportades per Ricard Ramos ens proporcionen una mica de llum al fet, ja que segons ens comenta el mestre cervesser  era un tal Rudolf Schuceberger de 37 anys (“fabricante Cervecero”) segons el padró efectuat l’any 1936 (arxiu municipal de Montcada). Vivia amb una nombrosa familia, tots alemanys.
 
Val a dir que el negoci familiar va estar en funcionament fins l'any 1956 i la seva producció era venuda en gran totalitat a la cerveseria "Las Dos Torres" que hi havia junt a la fàbrica, al carrer Montiu.

En aquells darrers anys la producció era d'uns 130 hectolitres, però aquell mateix any 1956, l'empresa cervesera DAMM va comprar el negoci de Gerhart i la aventura local va acabant morint aquí.

Adquisició de fàbriques de cervesa per part del grup DAMM.

Xavier Colomé.

Fonts: La Influencia de la publicidad en el consumo de cerveza. J.A. Gimeno Ullastres. Juan E. Castañeda Fernández. Carolina Navarro Ruíz. 2013. BotellasSerigrafiadas. Dammeros. CervezaArtesanaCervezasNacionales.


2 Comments:

 1. Anònim said...
  La foto de la botella, corresponde a la fábrica artesana Lest de Colmenar Viejo, Madrid, para su cerveza La Torre de 2014
  XC said...
  Gracias por el comentario

Post a CommentEntrada més recent Entrada més antiga Inici