Blogcrowds

divendres, 23 d’octubre de 2015

0 Comments:

Post a CommentAl febrer del 2015 vàrem publicar un article sobre les novetats sobre l'origen del topònim de Mas Rampinyo (podeu llegir-lo aquí), i on vàrem descobrir el document més antic fins a la data on es parla d'aquest barri, fent ús d'aquest topònim.

Aquest document és una petita ressenya d'un diari anomenat "La Imprenta", on es publicava el 10 de Setembre de 1874, una edició de tarda fent referència amb cavalleria carlista a la zona de Mas Rampinyo:


"En Moncada tenian los carlistas una avanzada de caballería y alguna infantería situada en la barriada llamada Mas Rampinyo."

"(...)los que formaban la avanzada del "Mas Rampinyo(...)" 


D'altra banda també vàrem descobrir en un arxiu militar un plànol, elaborat per dos capitans de l'exèrcit on es feia una descripció gràfica sobre com anar de Terrassa a Montcada.

En aquest plànol, datat de l'any 1870 (quatre anys abans de la petita referència al diari "La Imprenta"), no surt anomenat el topònim de "Mas Rampinyo", que queda descrit com "Barrio de Reixach".

Fons: 1870 - Archivo del Ministerio de Defensa.

Podem pensar doncs que el topònim es va formar entre l'any 1870 i el 1874?

Després d'uns mesos de investigació, tenim algun document addicional que de moment manté aquesta hipòtesi.
  • Any 1787 - En un plànol custodiat a l'Arxiu de la Corona d'Aragó de finals del segle XVIII no apareix el topònim de Mas Rampinyo, de tal manera que podem mantenir la teoria que el topònim va sorgir durant el segle XIX.
  • Any 1862 - En un altre plànol militar, en aquest cas sobre el camí per anar de Barcelona a Puigcerdà, també elaborat per dos capitans, es mostra el mateix topònim que al plànol de 1870: "Barrio de Reixach". Fixeu-nos també que dalt el turó apareix descrita l'antiga torre de Telegrafia Òptica Militar i que el ferrocarril de Puigcerdà no existia encara.

Fons: 1862 - Archivo del Ministerio de Defensa.

  •  Any 1870 - Un altre plànol de similars característiques, que descriu el ferrocarril de Saragossa a Barcelona, mostra la mateixa composició del poble, sense el ferrocarril de Puigcerdà encara, el barri de Mas Rampinyo descrit com "Barrio de Reixach" i ara,vuit anys després de l'anterior plànol de 1862, la torre de Telegrafia Òptica militar ja apareix en ruïnes. Si us interessa saber més sobre aquesta torre, llegiu l'article que vàrem elaborar fa quatre anys, clicant aquí.

Fons: 1870 - Archivo del Ministerio de Defensa.

  •  Any 1874 - Hem trobat un altre article, també de setembre de 1874 on sí que es parla de "Mas Rampinyo". En aquest cas del dia 15/09/1874, de tal manera que el document que ja vàrem trobar al febrer del dia 10/09/1874 segueix essent el més antic trobat actualment. Els fets que explica són els mateixos que els del dia 10 però en aquest cas queden descrits al diari "La Discusión".

  •  Any 1886 - A la darrera quarta part del segle XIX el topònim de Mas Rampinyo ja apareix força sovint. Per exemple el següent cas que fa referència a la inauguració d'una part del ferrocarril, a la revista "Industria e Invenciones".

  • Any 1891 - Apareix el topònim de Mas Rampinyo en una revista anomenada "La Dinastía", fent referència a uns descobriments geològics, per part del geòleg i paleonlòleg Mossén Jaume Almera, del que ja vàrem parlar fa dos anys en un altre article que va publicar sobre plantes estranyes l'any 1882, i on també es parlava de Mas Rampinyo. Si voleu llegir aquest altre article cliqueu aquí.
  •  Any 1895 - A la mateixa revista "La Dinastía" apareix el topònim de Mas Rampinyo durant els darrers anys del segle XIX. En aquest cas una subhasta d'una propietat al barri.
  • Any 1896 - La mateixa subhasta va sortir mesos després a la mateixa revista "La Dinastía".

  • Any 1901 - Ja entrant al segle XX, el topònim apareix cada cop més, sobretot relacionat amb la seva festa major o també per maniobres militars con és el següent cas d'una noticia, a la mateixa revista "La Dinastía".

És de moment encertat pensar que el topònim de Mas Rampinyo va ser creat durant el segle XIX, si bé de moment el document més antic del que hi ha constància és del 10/09/1874.
Xavier Colomé

0 Comments:

Post a CommentEntrada més recent Entrada més antiga Inici