Blogcrowds

divendres, 2 de febrer del 2024

0 Comments:

Post a Comment



L'1 de novembre de 1933 va tenir lloc a Montcada un homenatge a Ignasi Iglésias, el dramaturg i poeta de Sant Andreu del Palomar, mort feia cinc anys, el 1928. Ho trobem a una nota del diari "La Publicitat"

L'article ens dona interessants dades:

  • D'aquell acte va sortir la necessitat de canviar el nom del Carrer Ripoll pel de Carrer Ignasi Iglésias.
  • Joan Albadera, àlies Janot era l'home més vell de Montcada l'any 1933 i va ser qui va destapar la placa de canvi del carrer Ripoll.
  • A la Plaça Fermín Galan, més tard coneguda com Plaça de l'Envelat i oficialment avui dia Plaça Lluís Companys, també es va donar nom d'Ignasi Iglésias a l'edifici de les escoles que s'estaven construint (més tard conegut com Envelat) mentre es tocava els segadors.
  • El quadre escènic del teatre de l'ABI també va ser dedicat a Ignasi Iglésias.

Així és com a Montcada, en un dia es van dedicar tres marbres a Ignasi Iglésias. Un carrer, una Plaça i un quadre escènic d'un teatre


 Per a saber més:

  • La Plaça Fermin Galán, avui dia Plaça Lluis Companys, va ser constituïda dos anys abans, el 1931 pel mateix Lluís Companys en record a Galán, un militar afusellat per ordres de Primo de Rivera i considerat un heroi de la República. 
  • La notícia de la constitució de la plaça es va publicar el 2 de juny del 1931 a La Veu de Catalunya , nº 10912, quan Lluís Companys, Governador Civil de Barcelona va ser convidat per l’Ajuntament de Montcada i moment on es van adaptar i modificar  molts rètols de  noms de carrers i places.
  • Aquell dia eses va dedicar també un altre carrer de Montcada a  Francesc Layret, advocat laboralista assassinat a Barcelona pels pistolers del Sindicat Lliure.

La Veu de Catalunya, 2 de juny de 1931

0 Comments:

Post a Comment



Entrada més recent Entrada més antiga Inici