Blogcrowds

dimarts, 19 de juliol de 2016

0 Comments:

Post a CommentUna de les làmines del llibre "La llegenda de Guillem Ramon de Montcada" de Miquel Coll i Alentorn, recull el dibuix d'un dels castells dels Montcada


Si no vaig errat, el text superior, sembla que hi diu el següent:

Translatum testum receptorum per Philippum dulceti jurisperitum viri ex comissione sibi facta per dictum Regem super potestate Castri di vicol

El "castrum de Vicol" és conegut també com el de Viculi i Viculum, és a dir, el castell dels Montcada a Vic. El document és un trasllat (còpia) sobre un testament davant el notari (jurisperitum) de nom Philippum i sembla que van dibuixar l'immoble subjecte a testament (el castell de Vic).

L'amic Ricard Ramos va trobar també un altre dibuix d'un castell dels Montcada en una publicació de Victor Balaguer sobre el castell de MontcadaEncara que amb tota probabilitat és un dibuix fruit d'una recreació inventiva, pot ser de interès per a futures investigacions sobre la fisonomia del castell de Montcada i Reixac.

Val a dir també que Victor Balaguer va arribar a escriure algun detall sobre la Cova de na Guilleuma, ubicada dalt el turó i propera al lloc on hi havia el castell. Això ens fa pensar que probablement Victor Balaguer va visitar la zona.

El mateix Balaguer ens diu a la seva història dels Montcada el següent:

(...) más tarde, un Montcada se enlazaba con una hija del rey de la Corona de Aragón, Pedro el Católico, otro tomaba por esposa a la vizcondesa del Bearn, emparentando así con dos razas de soberanos.
Es refereix a Guillem de Moncada [c. 1120 - 1172] i Maria I de Bearne [Gabarret], vescomtessa de Bearne [? - 1186]. D'aquella manera la dinatia dels vescomtes de Bearn, fins llavors subjecte al llinatge dels Gabarrets passa a ser dinastia Montcada.

El llinatge dels Montcada a Bearn va encetar llavors i d'aquell matrimoni va néixer en Gastó VI de Bearne i Montcada (1173-1214) que va hertar com a vescomte de Bearn,

El llinatge de vescomptes segueix amb el fill d'aquest darrer, en Guillem I de Bearn i Montcada (vescompte entre 1214–1224) i d'ell va néixer el futur vescompte Guillem II (vescompte entre 1224–1229). Anys més tard, el fill d'aquest darrer va heretar el títol com a Gastó VII (vescompte entre 1229–1290)

Hi ha alguna referència on es diu que el castell dels Montcada a Bearn, antic estat soberà actualment pertanyent a la República Francesa, va ser edificat a ulls i semblança de l'antic Castell de Montcada i Reixac.

El castell de Orthez de Moncade, a França. Orthez va ser capital de Bearn.

Aquest castell de Bearn va ser edificat el 1242 per aquest darrer vescompte de la dinastia dels Montcada, en Gastó VII de Bearn i Montcada.

A partir de llavors, el llinatge dels Bearn canvia de nom i passa a ser dinastia Foix-Bearn, doncs Margarita de Montcada es va casar amb Roger Bernard III de Foix (vescomptes entre 1290 i 1302).

Després de diversos vescomptes de Foix-Bearn i més tard de la dinastia Grailly, el vescomtat va passar a la corona de Navarra i el 1620 va passar a la corona de França.


0 Comments:

Post a CommentEntrada més recent Entrada més antiga Inici