Blogcrowds

divendres, 23 de maig de 2014

0 Comments:

Post a CommentEls inicis de la fotografia en color va passar per diferents investigacions i proves de la mà d'especialistes com  James Clerk Maxwell, Louis Ducos de Hauron, Gabriel Lippmann, Charles Cros,  Hermann W. Vogel, Wratten o Wainwrigth, entre altres.

Aquests inicis van patir problemes diversos, com per exemple colors que no quedaven fixats de manera permanent o emulsions que no eren sensibles a alguns colors, com el verd i el vermell.


Tartan Ribbon, considerada la primera fotografia en color permanent, realitzada per James Clerk Maxwell, l'any 1860.


L'autocrom va ser el primer sistema de fotografia en color comercial, patentat pels francesos germans Lumière el 1907, amb un resultat força bo i a una velocitat raonable.

La base de l'invent va ser la fècula de patata: Louis Lumière va tenyir tres rodanxes, cadascuna amb un dels tres colors bàsics. Un cop seques van ser ratllades fins a fer-ne una farina molt fina, que va afegir a una placa fotogràfica convenientment preparada i ho va enganxar tot amb vernís de carboni.

 Imatge Autocrom de l'any 1920 als EEUU realitzada per Edwin L. Wisherd.

Aquestes fotografies, els autocroms, van ser tot un èxit comercial i va ser l'únic mètode de fotografia en color emprat fins l'any 1935. A partir de llavors, Kodak i Agfa van comercialitzar els seus sistemes en base de carret i els Autocroms van quedar fora del mercat.

És una llàstima el cas del rus Serguéi Prokudin-Gorski, que l'any 1909 va inventar el seu propi sistema, que no va comercialitzar i del que només es van fer les fotografies que ell mateix va fer de l'imperi rus fins l'any 1915.

Serguéi Prokudin-Gorski al 1915.

A continuació us oferim un parell de imatges estereogràfiques en Autocrom del nostre poble, realitzades pels voltants de 1920. Són dos imatges de 6x13cm i per tant realitzades amb plaques Autocrom dels germans Lumière.
 Fons: Imatges Montcada i Reixac: desconegut

0 Comments:

Post a CommentEntrada més recent Entrada més antiga Inici