Blogcrowds

dimecres, 21 de desembre del 2016

0 Comments:

Post a Comment



Volem fer difusió de l'acte que esdevindrà avui 21 de Desembre a les 20h a l'Auditori Municipal de Montcada (pl. de l'Església, 12) sobre la presentació del Llibre i DVD sobre "Les Nadales de Reixac".


De Montcada.eu:

Fins a mitjan del segle XX, el veïnat de l'actual barri de Vallençana-Reixac es reunia a l'església de Sant Pere de Reixac per assajar i cantar durant les festes de Nadal un conjunt de cançons que es transmetien de forma oral de generació en generació. La interpretació d'aquestes cançons constituïa un moment fonamental en la vida d'aquesta comunitat, petita i dispersa, perquè era el punt culminant de la celebració del Nadal. Les nadales de Reixac han estat recuperades de l'oblit, transcrites a notació musical, harmonitzades i gravades en el marc d'un projecte de recuperació del patrimoni oral que s'ha allargat cinc anys i que ha anat a càrrec de la Regidoria de Cultura i Patrimoni, dels montcadencs Montserrat Ricart i Èric Guisado i de l'Associació Musical Giravolt. Aquest treball es materialitza en un llibre-CD, editat per l'Ajuntament, i un audiovisual, produït per Montcada Comunicació, que es presentaran el pròxim 21 de desembre a l'Auditori Municipal (plaça de l'Església, 12), a les 20.30 h. 

'Aquestes cançons de Reixac són una part important del patrimoni històric immaterial de Montcada i Reixac i la seva publicació és una eina fonamental per garantir-ne tant la preservació com la difusió entre tots els veïns de la ciutat', ha destacat la regidora de Cultura i Patrimoni, Mónica Martínez. Malgrat que a partir de la dècada dels 50 del segle passat els temes es van deixar de cantar el públic, ha estat possible recuperar les lletres i les melodies gràcies a Isidre Pi, nebot de Francesc Pi, qui als anys 40 va transcriure els lletres i que es van imprimir en un cançoner, amb el títol 'Cançons Nadalenques. Sant Pere de Reixac, 1944'. En la recuperació de les nadales també ha estat fonamental la tasca de Montserrat Ricart, membre del cor durant els anys 40 i 50 i veïna de Reixac, que va proposar Pi treballar amb Èric Guisado per transcriure a partitures les melodies de les cançons. Amb el text i les partitures fixades, ara qualsevol persona amb coneixements musicals pot interpretar-les.

0 Comments:

Post a Comment



Entrada més recent Entrada més antiga Inici