Blogcrowds

divendres, 24 de març de 2017

Des de la primera publicació en aquest bloc ara fa set anys fins a dia d'avui, el camí ha estat intens, a vegades difícil però sempre productiu. Tot just avui superem les 200.000 visites.

L'objectiu s'assoleix tal i com es va definir inicialment en la seva visió i missió, que poden resumir-se en la divulgació històrica, cultural i del patrimoni actual i perdut del poble de Montcada i Reixac.

Amb aquestes mateixes paraules vam comentar l'agost del 2015 la fita de les primeres 100.000 visites,i ara, un any i i mig després, ens heu visitat 100.000 cops més. Només volem donar-vos gràcies a totes i a tots.

Més lluny, sempre anem més lluny.

Gràcies a tots i totes.

L'ordenament de la documentació de l'Arxiu Capitular de la Catedral de Barcelona (ACB) manté el que s'anomena el Cartulari de la Seu de Barcelona, un compendi de quatre volums de la primera meitat del segle XIII.

Camps i conreus. 
Extracte d'una xilografia de la ciutat de Burgos (Theatrum Urbium). 1610

Aquest Cartulari és conegut com el "Libri Antiquitatum Sedis Barcinonensis" i en concret al segon volum "Liber II Antiquitatum"  hi ha una referència inèdita que denota que la primitiva parròquia de Santa Engràcia estava propera al torrent de la Valle Vinchana (Vallensana). Ens ho diu Josep Mas, que el 1907 va escriure les "Notes Històriques del Bisbat de Barcelona":

La Canonja de Santa Creu i Santa Eularia aumentà sa propietat comprant a Eruig y a sa muller Enguncia un alou en 1064 situat al C. de B., Maresme, a vico Bitulone, parroquia de Santa Maria, y a Villa Poiano (2)
Dita propietat confrontaba a Ll. ab lo castrum Montirat, y anaba ratlla dreta fins a Mont Cat (Montgat), a M. ab les ones de  Mar, anaba directament a Sant Adrià y al riu Besós. a P. ab diu riu y anaba dretament fins l'esglesia de Santa Engracia (Montcada) y al torrent de Valle Vinchana (Vallensana), y a T. ab dita Vall Vinchana anant recta linia al Castrum Lexad y a Era Bona [3]

[1] Mas i Domènech, Josep, Notes Històriques del Bisbat de Barcelona, 1907, p. 85 i 86
(2) Capella de Sant Martí de Poià (Badalona)
[3] Arxiu Catedral, Liber II Antiquitatum. N. 378

divendres, 17 de març de 2017

La següent imatge mostra una bonica vista del riu Besòs al seu pas pel poble de Montcada.

La fotografia està acolorida mecànicament i pertany a la dècada dels anys 50, abans de la gran riuada del 62.


Fixeu-vos en la llera del riu i el pont del futur carrer Rocamora. El turó llavors ja patia l'enderrocament de la seva vessant sud-est per part de la fàbrica de ciment ASLAND.

divendres, 10 de març de 2017

La passada setmana vam parlar de la Font dels Avellaners i de les poques fotos. De la mateixa manera, la Font de Mitja Costa ha patit al llarg del temps grans canvis fisonòmics.

A continuació podeu veure algunes imatges de la Font de Mitja Costa del 1920.


dimecres, 8 de març de 2017

Avui fem set anys.


divendres, 3 de març de 2017

No hi ha moltes imatges de la Font dels Avellaners. Avui però volem oferir-vos un parell, realitzades el 1953 on podem veure la fisonomia de la font llavors.


Aspecte de la font i el seu encontorn uns quinze anys després del seu esbombament amb dinamita, durant la Guerra Civil.


Fons: Autor desconegut.

dimecres, 1 de març de 2017

L'1 de Març ja és aquí i la primavera cada cop més propera. Per tal d'encetar una mica el somriure que atorga el color de l'estació que està ver venir, us presentem una imatge del turó i Montcada des del cim del Puig Castellar, amb un petit fragment de les runes ibèriques que podem visitar, realitzada l'abril del passat any 2016. Esperem que us agradi.
Missatges més antics