divendres, 11 d’abril del 2025
El 5 d'agost de 1936, Lluis Companys va decretar i es va publicar al Butlletí Oficial de la Generalitat de Catalunya, Núm 220, pàgina 946 del divendres 7 d'agost de 1936, la incautació de béns de persones que van participar o contribuït directament "al moviment sediciós" del dia 19 de juliol de 1936, sent ocupats per la Generalitat de Catalunya, qui els va destinar a obres i serveis d'utilitat social i satisfer les necessitats dels serveis públics a càrrec de la Generalitat.
Un decret revolucionari que buscava punir persones amb ideologia propera a l'alçament franquista, malgrat va ser un decret que es va aprofitar per incautar béns per diversos motius:
- De persones que van participar o contribuït directament a l'alçament.
- Dels qui van prestar ajut
- Dels béns de l'església, Ordres i Congregacions religioses
- La Generalitat podia ocupar també immobles de qui malgrat no havia participat en el moviment, es cregui oportú per tal de realitzar obres de caire social.
Les Corporacions Públiques i Organitzacions Sindicals obreres podien dirigir-se a un Comitè format per representants dels Consellers de Cultura, Finances, Economia, Assistència Social i Treball, per tal que els adjudiquessin l'ocupació d'un determinat immoble incautat.
Aquest és un exemple de l'acta d'ocupació o incautació de la finca de Can Valentí, a Vallensana que va ser adjudicada a l'Ajuntament de Montcada per a poder explotar el lloguer dels xalets que hi havia, així com a l'explotació del bosc i dels cultius de la finca.
Fons: Pares, Archivos Españoles. Documentación varia relativa a incautaciones hechas en la comarca del Vallès Occidental. Matadepera>Rubí. Código de Referencia ES.37274.CDMH/4//PS-BARCELONA_GENERALITAT,214,2 (Pàgina 75)
Enviat per:
XC
el
00:00
|
0
comentaris
Etiquetes:
Segle XX (Anys 30),
Torre Valentí
divendres, 14 de març del 2025
La següent imatge és molt coneguda i la trobarem en diverses publicacions, molts cops malament datada, on habitualment queda associada a l'entronització de la Mare de Déu del Turó el 8 de setembre de 1908, però realment la fotografia es va realitzar el 1915 i publicada per la revista "La Ilustració", on queda descrita la imatge com "L'orfeó de Rubí a Dalt del Turó de Moncada. (Marsell, f)"
Hem trobat una mica més de informació sobre aquell dia. A la revista "Mundo Gráfico" també publicant la mateixa fotografia l'any 1915 ens diu que "Moncada - Aspecto del Turó durante el concierto dado por el Orfeón de Rubí con motivo de la fiesta de la Virgen. FOT. Cabañas".
Per tant sí que és una foto del 8 de setembre (festa de la verge, Mare de Déu del Turó de Montcada), però no del 1908 (primera entronització després de la inauguració de la nova capella), sinó de l'any 1915.
Enviat per:
XC
el
00:00
|
0
comentaris
Etiquetes:
Segle XX (Anys 10),
Turó de Montcada
divendres, 14 de febrer del 2025
Durant la Segona República, el 14 de desembre de 1937, es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, pàgines 1109 i 1110, un edicte a Montcada pel qual es notificava als llogaters de nínxols del Cementiri Municipal de Montcada que finalitzava el lloguer de les sepultures. Es donava quinze dies als llogaters a regularitzar la situació dels nínxols.
Enviat per:
XC
el
16:08
|
0
comentaris
Etiquetes:
Cementiri de Montcada,
Segle XX (Anys 30)
divendres, 17 de gener del 2025
Aquest és un full d'una revista dels anys 10 del segle XX on es presentava un mítin de "La Cruz Roja de Granollers", una associació tradicionalista-carlista catòlica que realitzava actes pel Vallès. La nota de premsa ens diu:
Los concurrentes al Aplech de Moncada durante la celebración del mitin, el pasado domingo.
Entre los que llegaban se veían no pocas señoras y señoritas. A las once de la mañana la montaña ofrecía un aspecto pintoresco y animado. A las doce se celebró la misa de mapaña en el altar levantado en el portal de la cripta del templo que se erige al Sangrado Corazón de Jesús. El mitin comenzó a las cuatro de la tarde, haciendo uso de la palabra los señores Soler y March, que presidió el acto José Sánchez Marco, Dalmacio Iglesias y Esteban Bilbao. También el aplech católico celebrada en Moncada se vió bastante concurrido.
Per altra publicació similar, cliqueu aquí.
Fons: Revistes
Enviat per:
XC
el
00:00
|
0
comentaris
Etiquetes:
Excursions,
Segle XX (Anys 10),
Turó de Montcada
Missatges més recents Missatges més antics Inici