Blogcrowds

dijous, 23 d’abril del 2015

0 Comments:

Post a Comment



Bona diada de Sant Jordi.

Els còmics, com a exemplars en paper d'una història explicada de manera gràfica, normalment de característiques fantàstiques, van sorgir com a producte cultural de la modernitat política i industrial occidental. Els japonesos però van adaptar-lo a la seva cultura al darrer terç del segle XX i van arribar a ser capdavanters d'aquesta indústria.

Val a dir però que aquesta divisió de les pàgines en vinyetes, tot relatant l'història que l'autor ens vol fer arribar té com a directe precedent l'auca.

Les auques són documents propis de la cultura catalana i al igual que els còmics mantenen un format artístic de dibuixos i text, encara que les auques es conformen en una única pàgina i habitualment en 24, 48 vinyetes o qualsevol múltiple de quatre, acompanyades amb un rodolí textual.

L'auca més antiga és de 1670 aproximadament encara que durant el segle XVIII els motius i temàtiques van ampliar-se, arribant al segle XIX on hi va haver el boom editorial d'auques de tot tipus. El segle XX va ser molt prolífic també, arribant a publicar-se gran quantitat d'auques de les històries, humor, llegendes i curiositats de pobles, personatges i ciutats.

Aquest precedent del modern còmic, com és l'auca catalana, també té alguna dedicada a Montcada. Aprofitant que estem de Sant Jordi, us presentem una nova auca que hem elaborat sobre les tres llegendes de l'origen de l'escut de Montcada. Esperem que us agradi (cliqueu a sobre per a poder-la llegir):


Però a Montcada ja hi havia alguna altra auca elaborada ja fa uns anys, per exemple l'Auca de la Pau del Turó (cliqueu a sobre per a poder-la llegir):


O també alguna auca amb tonalitats reivindicatives, prou conegudes per nosaltres:



0 Comments:

Post a Comment



Entrada més recent Entrada més antiga Inici