Blogcrowds

dimecres, 26 d’agost del 2015

2 Comments:

 1. Anònim said...
  senzillament genial, Xavier. Felicitats !!!

  Josep Bacardit
  Scatano / Ricard Ramos said...
  Una bona recerca d'un fet local que no havia vist amb tantes i diferents imatges.
  Bona feina, segueix així company ¡¡¡¡
  Ricard

Post a CommentÉs ben conegut que l'exèrcit nacional va guanyar finalment la Guerra Civil Espanyola, un conflicte polític i social que va esdevenir en la seva pitjor forma de resolució, una guerra dins l'estat espanyol.

Van ser dos anys, 8 mesos i 15 dies, el temps que la societat va patir les conseqüències d'aquella situació que va provocar la ignominia de les persones que els va tocar viure-ho. I sense cap mena de dubte, d'una manera o una altra, els dos bàndols van resultar afectats de manera molt greu, perdent en moltes ocasions allò que més estimaven.

La guerra va acabar l'1 d'abril de 1939, quan Francisco Franco va signar el darrer part de guerra, proclamant la seva victòria i establint una dictadura franquista que es perllongaria fins la seva mort, el 20 de novembre de 1975, donant pas a una postguerra especialment difícil pels vençuts.

Gairebé dos mesos després, el 28 de Maig de 1939, simpatitzants de la Falange Española, el partit polític de seguiment nacional-sindicalista i feixista, va organitzar una missa amb un altar improvisat davant l'antic col·legi de l'Envelat, situat al costat de l'actual ambulatori de Montcada centre, que va portar a la benedicció de la primera pedra d'un monument dedicat als caiguts a Montcada i Reixac.

Els membres de la FE.


De camí cap a la missa.

Autoritats durant un moment de l'acte.

Llotja de les autoritats a l'acte.

Altar a la façana de l'escola de l'Envelat.


Membres de la Secció Femenina de la FE portant les banderes de La Falange, Espanyola amb l'àguila de Sant Joan i la bandera de Sant Andreu o Creu de Borgonya.

Membres de la Secció Femenina acompanyen a una assistent.

Llotja de les autoritats.


Altar on es va celebrar la missa, al davant de l'escola de l'Envelat. Al fons el carrer Colon i el ferrocarril.

Assistents a l'acte. Carrer Colon i ferrocarril al fons.

Primer pla de la benedicció de la primera pedra del monument als caiguts a Montcada.


Moment de la  col·locació de la primera pedra del monument.

Noia de la Secció Femenina portadora d'una de les banderes.

Secció Femenina, juvenil i altres assistents a l'acte, davant l'escola de l'Envelat.

Moment de l'acte.

Moment de l'acte.


La guerra avui en dia ja poc té a veure amb aquella lluita cos a cos entre dos persones que defensen els seus propis ideals.

Aquella qualitat moral de batre's, justificada o injustificada segons criteris subjectiu, va desaparèixer en el moment en que la diferència tecnològica dins la guerra va ser una escletxa entre un bàndol i l'altre. Recordem els efectes devastadors de les bombes sobre Hiroshima i Nagasaki que van provocar el fi de la segona gran guerra i pensem en la magnitud de les bombes d'avui dia que fan que aquelles primeres siguin gairebé de joguina.

Com deia el Ciceró romà, "Prefereixo la pau més injusta a la més justa de les guerres" i podem afegir nosaltres "i la pau més injusta cal perfilar-la amb la democràcia".


Imatges: AMCB

2 Comments:

 1. Anònim said...
  senzillament genial, Xavier. Felicitats !!!

  Josep Bacardit
  Scatano / Ricard Ramos said...
  Una bona recerca d'un fet local que no havia vist amb tantes i diferents imatges.
  Bona feina, segueix així company ¡¡¡¡
  Ricard

Post a CommentEntrada més recent Entrada més antiga Inici