Blogcrowds

divendres, 8 de febrer de 2019

0 Comments:

Post a CommentAvui volem fer-vos un petit recull informatiu sobre unes famílies benestants i de l'alta burgesia catalana que visitaven Montcada al temps dels nostres avis i besavis.

 • Sabeu que ara fa un segle que a Villa Matilde hi passava la flor i nata de l'època, militars, polítics, religiosos, amb connexió directa amb les grans esferes mundials, com el Papa de Roma? 
 • Sabeu que el propietari era Mariano Carbonell, una familia de primers industrials d'oli de tota Espanya, amb una marca molt coneguda avui dia?
 • Sabeu que el nom de Villa Matilde era en honor a l'esposa del senyor Carbonell, Matilde Sanchez Madueño?
 • Saps que Villa Matilde estava al carrer Bogatell, amb cantonada del carrer Colón i que l’Ajuntament d’aquella època va substituir el nom del carrer Bogatell pel de Carbonell en honor als senyors de l'oli?
 • Sabeu que la filla dels Carbonell, Carolina, es va casar amb un tinent Alcalde de Barcelona de nom Rafael del Rio, que va ser el promotor del pont de la carretera sobre el riu Besòs (actual C-17)?
 • Sabeu que Rafael del Río va ser honorat amb el títol nobiliari de Marquès de Pinzón, concedit pel Papa de Roma, Pius XI?
 • Sabeu que en Rafael era descendent directe dels germans Pinzón, que van proporcionar les tres carabel·les a Colón per a fer el primer viatge que el va portar a descobrir Amèrica?
 • Sabeu que Matilde, senyora de Carbonell, va morir a Villa Matilde i va ser transportada en comitiva en tren fins Santa Maria del Mar de Barcelona on es va fer el sepeli?
 • Sabeu que les males llengües parlen que Villa Matilde es jugava i es movia fitxa en contra la República Espanyola?

Doncs ja tenim una Villa Matilde al carrer Colón, i la familia dels Pinzón que van ajudar a Cristòfor Colón. Un carrer amb un nom molt apropiat.

Us oferim les respostes amb l'ajut d'una petita fotografia d'una revista del 1918, on trobem reflectit un aconteixement de interès, on apareixen alguns dels personatges benestants que visitaven Montcada ara fa un segle, com els Rafael del Rio o els Carbonell.

A la següent fotografia podem apreciar la visita del Nunci papal a Villa Matilde, propietat dels senyors Carbonell. El Nunci apostòlic o papal és un representant diplomàtic de la Santa Seu amb rang d'ambaixador i habitualment són arquebisbes.

Fem una transcripció del peu de la foto i detallem els personatges que apareixen reflectits.

El Nuncio de Su Santidad en la "Villa Matilde" que los señores Carbonell tienen en Moncada. 
De izquierda a derecha: 

 • El Dr. Benlloch, obispo de Urgel. Es refereix a Joan Benlloch y Vivó Busbe d'Urgell i Princep Soberà d'Andorra.

Joan Bennlloch Vivó (1864-1926)


 • D. Rafael del Río. Es refereix a Rafael del Río y del Val, Pinzón y Escobar. Va ser un important advocat i polític monàrquic (va presidir el Cercle de la "Unión Monárquica Nacional" de Barcelona el 1931). Rafael es va casar amb Carolina Carbonell y Sánchez-Madueño, filla de Marià Carbonell Subrà, gran industrial dels olis Carbonell. 
Rafael va arribar a ser Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, a ell es deu el pont sobre el riu Ripoll , actual carretera C-17. Va ser el Primer Marquès de la "Casa Pinzón" degut a que Rafael del Río y del Val era descendent directe per part de la seva avia per part de pare de Martín Alonso Pinzón, qui va proporcionar les carabel·les i els tripulants a Cristòfor Colón per a realitzar el viatge del descobriment d'Amèrica el 1492. 
La Vanguardia. Nomenament del Marquès de Pinzón, el 1927.

Aquest titol nobiliari és de caràcter pontifici, doncs el va instaurar el 1927 el propi Pius XI concedint-li a Rafael l'honor de ser el primer titular. Imaginem doncs que aquestes visites diplomàtiques de la Santa Seu a Villa Matidel, eren també una porta per a tenir veu amb el Papa.
Torre Villa Matilde va ser objecte d'importants visites de personatges polítics, militars i religiosos. Rafael va morir el 7 de Juliol de 1953.
 • El Dr. Reig, obispo de Barcelona: Es refereix a Enrique Reig Casanova, cardenal i arquebisbe
Enrique Reig Casanova (1858-1927)
 • Sra. del Rio: Esposa de Rafael del Río, Carolina Carbonell y Sánchez-Madueño, filla de l'industrial Mariano Carbonell (Olis Carbonell).
 • Monseñor Ragonesi:  Es refereix a Francesco Ragonesi, Nunci Papal des de 1913 fins 1921. Va calificar a Gaudí com el Dante de l'Arquitectura.
Francesco Ragonesi (1850-1931)
 • Sra. de Carbonell: Esposa del Sr. Carbonell
 • Dr. Muñoz, obispo de Vich: Es refereix a Francisco Muñoz Izquierdo, bisbe de Vic.
 Francisco Muñoz Izquierdo (1868-1930)

 • Sr. Carbonell: Es refereix a Marià Carbonell, de la familia dels grans industrials de l'oli. Una persona que es deia parlava diferents idiomes.
 • Sr. Casarramona
 • Sentadas, las hijas del Sr. del Rio, el señor Portabella, y la señorita Cassarramona.

Una de les filles, va ser Carolina del Río Carbonell (II marquesa de Casa Pinzón) que es va casar amb Pablo de Figuerola-Ferretti y Pena, IV compte de Figuerola.

Al bloc de Ricard Ramos també podem llegir una referència a Carolina del Rio Carbonell, que va fer la primera comunió un any abans de fer-se aquesta foto. Diu:

En un diari, pàgina 4 del 16/7/1917, ens descriu la festa organitzada a Montcada , destacant el luxe i bellesa de tota la cerimònia celebrada amb solemnitat a l’església de Sta Engràcia de Montcada . Va comptar amb una orquestra i cor de veus desplaçada des de Barcelona i la presencia de molts representants del mon polític, militar ,industrial i social de l’època , així com la majoria de la colònia d’estiuejants . El cronista destaca “... totes les cases per on havia de passar la comitiva van guarnir els balcons amb flors i altres objectes decoratius ...” i el fet“extraordinari “ de ser el Bisbe de Vic qui oficiés l’acte, recordant l’amistat que els uneix amb la família Carbonell-Del Rio . Aquest bisbe, Dr. Francesc Muñoz Izquierdo , va ser un més dels il·lustres personatges que tot sovint visitaven Montcada i habitualment feia nit a “ Villa Matilde”, la torre Carbonell , propietat dels avis i pares de la protagonista principal d’aquella cerimònia.


El nom de Villa Matilde va ser en honor al nom de l'esposa del Sr. Marià Carbonell Subrà, de nom Matilde Sánchez Madueño.

Al 2017 vaig poder comprar set imatges estereoscòpiques del sepeli posterior a la mort de Matilde Sánchez Madueño de Carbonell, el 1921. Recordem que Matilde era esposa de Marià Carbonell Subrà, el primer industrial d'oli a Espanya i uns dels primers estiuajants de finals del segle XIX, fins els anys 30, a Montcada i Reixac.

La torre "Villa Matilde" va ser una de les primeres edificacions de categoria del poble i va ser on va morir Matilde Sánchez. Ella i en Marià Carbonell, com hem dit abans, eren sogres de Don Rafael del Río y de Val, Marquès de la casa Pinzón, casat amb Carolina Carbonell.A la imatge anterior es pot veure la sortida del feretre de la torre "Villa Matilde" cap a l'estació de ferrocarril de Montcada.


Estació de tren de Montcada, pujant el fèretre per a ser transportat a l'Estació de França de Barcelona.


Arribada a Barcelona, Estació de França i comitiva del fèretre fins l'església de Santa Maria del Mar.


Personalitats durant la comitiva.


Arribada del fèretre a Santa Maria del Mar, al barri del Born de Barcelona.

Comitiva del sepeli.


Darrer viatge des de Santa Maria del Mar, fins al Cementiri Nou de Barcelona (Montjuic).
En Marià Carbonell va morir el 14 d'Agost de 1926, segons La Vanguardia, diu:


Hi ha un reportatge fotogràfic del seu enterrament que reproduïm a continuació (la lletra de les anotacions parla de l'enterrament de 'mi padre', per tant podem pensar que podria ser la lletra de Carolina Carbonell):

Xavier Colomé.

0 Comments:

Post a CommentEntrada més recent Entrada més antiga Inici