Blogcrowds

divendres, 30 de gener de 2015

0 Comments:

Post a CommentAvui m'ahgradaria fer referència al treball de l'amic Francesc Costa, en el seu "La Serralada Litoral" i una referència d'un indret de l'antic camí reial, que per les seves característiques era conegut com el Pas del Purgatori.

Us animen a conèixer el seu treball i els seus llibres, veritablement de gran interès històric, cultural i natural.

Mapa del Camí Reial, l'any 1808.

És l'any 1775 i l'aristòcrata anglès Henry Swinburne vol arribar a Barcelona, però no ho  té fàcil. Ell i la comitiva ensopeguen als verals de Montcada en un tram reconsagrat del camí real: "El pas anomenat el Purgatori per poc no se'ns converteix en un infern, i vàrem arribar a pensar que els carruatges quedarien encallat entre les roques. Les panoràmiques a cada costat del camí sovint són encantadores, res pot ser més agradable a la vista que les torres dels campanars que s'eleven per sobre de les fosques pinedes, les atrevides ruïnes de La Roca, i els camps rics a la ribera del Besòs. Però els passos són tan dolents, les carreteres tan esmicolades, profundes i perilloses, que no era possible gaudir de les belleses que ens envoltaven".

El diguem-ne ministeri d'obres públiques va fer orelles sordes a l'angúnia de la gentada que hi deixava la pell. Així dècades després encara es patia de la mateixa manera. L'any 1808 el Baró de Maldà fuig de Barcelona a causa de l'ocupació francesa. Passa per Sant Andreu de Palomar i cap a Montcada per "aquell camí no gaire bo que es diu lo Purgatori". En una altre ocasió el Baró diu "La montanya ab la hermita sobre de Nostra Senyora de Moncada és molt alta y aspre, vista des de la carretera que passa per sota, nomenada lo Purgatori, y un tros de allò ben dolent que és en temps de fanchs".
Possem-hi dues dècades més i un cronista francès dóna precisions del purgatori montcadí. En un text de l'any 1827 explica que "Vora Moncada passem una muntanya petita a través d'una excavació profunda oberta per aquest camí, i flanquejada per dos altes muralles per retenir la terra". Com que no es queixa podem creure que alguna cosa hi havien fet.

Henry Swinburne. Travels through Spain in the years 1775 and 1776 (London, 1787, segona edició).

Itinéraire de l'Espagne et du Portugal (...) tout extrait de Bourgoing, Laborde, Antillon. Paris, 1827 (sisena edició).

Carta dei contorni di Barcelona coll' indicazione delle varie posizioni occupate nel blocco del 1808 per servire alla storia militare degli italiani en Catalogna del Cav. Vacani Maggiore nell Y.R. Corpo del Genio.

0 Comments:

Post a CommentEntrada més recent Entrada més antiga Inici