Blogcrowds

divendres, 29 de juliol del 2016

0 Comments:

Post a Comment



Que Montcada i Reixac va ser un indret amb abundància d'aigües, fonts, rius, torrents i mines és una realitat documentada. A nivell oral també ens arriben dades relatives a aquesta riquesa, en el meu cas familiar, el pare d'una rebesàvia va arribar a comptar fins a 160 fonts o brots d'aigua a la zona de la Serralada de Marina.

Hem trobat una referència en un llibre publicat a Salamanca sobre la hidrologia mèdica a la península, l'any 1875. En aquest llibret surt una referència que ens permetrà seguir la investigació de les fonts al poble, un tema que personalment m'encanta. Diu:

D. Ignacio López de Ayala, publicó en verso una descripción de los baños de Archena en 1777. D. Antonio Mendal, escribió un Tratado sobre las aguas de Graena, y otro sobre las de Frailes. Menós de Llena, otros de las de Espluga de Francoló, de las de San Hilario, de la de Moncada, y de la fuente Griga en Cataluña. (...)


Qui era aquest Menós de Llena que diu l'autor del lllibre? Doncs va ser en Jaume Menós de Llena, un metge llicenciat a la Universitat de Cervera l'any 1757. Va anar a fer les amèriques l'any 1777 i entre les seves obres troben que a la Enciclopèdia Catalana certament es diu que "A més a més, escriví sobre aigües medicinals de diversos llocs de Catalunya, obres, totes elles, d’un marcat to polèmic.".

En concret aquesta obra on es parla de les aigües de Montcada va ser publicat per Menós de Lluna l'any 1791 i porta per títol "Memoria, o breve descripcion de las aguas minerales de la fuente picante de San Hilario Zacalm : del corrigimiento de Vich, en el principado de Cataluña: y por incidencia se tratara de la que entre peñas destila en el monte de la Virgen de Moncada á dos horas de Barcelona"


Fons: Llibre Hidrología Médica: Con nociones de Hidrografía, geografía, Vol 1 pàg XXV. Anastasio García López. Salamanca.

0 Comments:

Post a Comment



Entrada més recent Entrada més antiga Inici