Blogcrowds

dimarts, 28 de març del 2017

0 Comments:

Post a Comment



Diumenge passat vam poder gaudir de l'activitat dels amics Acer-Associació relacionada amb el cens anual de les orquídies del Turó de Montcada.

Les orquídies només creixen en sòls molt naturals i purs. Són plantes extremadament fràgils amb una floració que pot trigar anys i amb una reproducció que depèn d'una polinització no massa habitual. Per aquests motius que mai s'ha de tallar, trepitjar ni destruir el seu hàbitat.

En aquesta ocasió el cens s'ha fet a finals de març en comptes del mes de febrer i ens ha permès observar les dos espècies de orquídies que creixen.

  • Barlia Robertiana (Himantoglossum robertianum) o també anomenada mosca grossa. De color porpra clar, és la orquídia més gran d'Europa. Censades unes 370.
  • Abellera negra (Ophrys sphegodes), és una orquídia petita, de color propra fosc, gairebé negre que manté la fisonomia d'un tòrax d'abella per tal d'atreure l'abellot que realitzarà la polinització. Censades unes 300.

El mecanisme de polinització de les orquídies es basa en les pol·linies, una massa compacta i cerosa molt petita de grans de pol·len que cal transportar físicament d'una planta a una altra.

És per aquest motiu que moltes orquídies fan servir l'estratègia de polinització basat en l'engany sexual, com l'abellera negra (el pol·lini s'enganxa a l'abellot quan aquest s'afaga al label de la orquídia i l'insecte el podrà transportar a una altra orquídia per a consumar la pol·linització).

Barlia Robertiana o Mosca Grossa. 


Barlies Robertianes censades al Turó en un tram acotat del terreny.


Orquídia Abellera Negra (Ophrys sphegodes) al Turó.

 Orquídia Abellera Negra (Ophrys sphegodes) de costat.

Macro d'una orquídia Abellera Negra (Ophrys sphegodes) al Turó.


Pol·linies d'una Barlia Robertiana que vàrem trobar tallada.


0 Comments:

Post a Comment



Entrada més recent Entrada més antiga Inici