Blogcrowds

divendres, 19 de juny de 2020

0 Comments:

Post a CommentEls fogatges va ser un mecanisme de recompte de focs o llars presents a tots els pobles i viles, amb l'objectiu de fer un cens de la població i poder cobrar així els delmes i tributs necessaris.

Gràcies a que els noms que quedaven inscrits eren els dels caps de família, avui podem fer-nos una idea dels cognoms més antics del nostre poble. Els Fogatges Generals de tota Catalunya i les seves Vegueries es van arribar a fer els anys 1358, 1497, 1515 i 1553.

Avui estudiarem el Fogatge que es va fer l'any 1515 i quins eren els cognoms que van quedar inscrits a les parròquies de Montcada i Reixac.

  • A la Parròquia de Montcada (Santa Engràcia) trobem entre altres cognoms les famílies Carbonell, Puig, Oller, Capella, Salumella, Anglès, etc...
  • A la Parròquia de Reixac (Sant Pere) trobem d'altres com Albinyana, Vilatort, Pallars, Mallol, Cabanyes, Torrens, Duran, etc...
Amb aquesta petita ajuda paleogràfica us animem a jugar a llegir l'escrit:Revisem també de Sant Esteve de Ripollet, just abans de Sant Andreu del Palomar:Trobem també la Parròquia de Sant Iscle de les Feixes, just abans de la de Caldes de Montbui.


I per què no veiem també Santa Perpetua de la Mogoda (comença al final de la tercera columna)...


... i continuem amb Martorelles (1), Sant Fost de Campsentelles (2) i Sant Cebrià de Cabanyes (3), aquesta darrera molt propera a Reixac. Després a la darrera columna tenim Cànoves i Samalús:


Del fogatge de 1497, just cinc anys després del redescobriment d'Amèrica, trobem els següents caps de família al fogatge que es va fer aquell any:


Cap de família Parròquia
Balle MONTCADA
Barutell MONTCADA
Bruguera   (foraster) MONTCADA
Callada    (foraster) MONTCADA
Carbonell MONTCADA
Duchoni... MONTCADA
Par MONTCADA
Pasqual  MONTCADA
Puig de Roda  (foraster) MONTCADA
Roda (Puig de Roda) (foraster) MONTCADA
Romeu MONTCADA
Albinyana REIXACH
Bertran REIXACH
Cases REIXACH
Coll REIXACH
Corbera REIXACH
Duran REIXACH
Fontaner/t REIXACH
Imbert del Roura REIXACH
Mayol REIXACH
Moliner (lo) REIXACH
Pla REIXACH
Rafeca REIXACH
Riera REIXACH
Rom REIXACH
Roura (Imbert del R.) REIXACH
Urgell REIXACH
Vilatort REIXACH


Fons: Arxiu de la Corona d'Aragó, Fogatge de 1515 (pàgines 005, 119, 126, 128, 144 i 145).

0 Comments:

Post a CommentEntrada més recent Entrada més antiga Pàgina d'inici