Blogcrowds

dijous, 13 de maig del 2010

0 Comments:

Post a Comment



Vaig adquirir un exemplar del llibre "La Mare de déu del... Ciment? - Història d'un conflicte" d'en Josep Bacardit Sanllehí i Ricard Ramos Jiménez durant divendres de Sant Jordi. M'agradaria fer un petit article sobre les meves impressions, aprofitant algunes fotografies que he pogut rescatar.


Restes de la capella del castell, a principis de S.XX.


Val a dir que la seva lectura va ser força intensa i gairebé vaig finalitzar el llibre sense adonarme. Des de la plana 15 o 20 ja em voltava pel cap la solució definitiva, pensant en el que es va fer amb el temple d’Abu Simbel a Egipte, davant la pressa d’Assuan: Traslladar pedra a pedra l’ermita a la plana.

Façana de la capella.

Cada cop que avançava en el llibre no trobava cap explicació de per què no es va apostar per aquesta solució... cap document que ho digui... ningú ho va pensar? No va interessar? No era per manca de diners ni de fe per cap de les dos bandes. Van enderrocar la capella i llestos? No es va catalogar l'indret? No hi va haver cap altra solució? 

Entrada de la cova on va ser trobada la Mare de Déu. Cova de la Mare de déu del Turó.

Segurament molts ciutadans de Montcada haguessin col·laborat animats per la fe i la necessitat de salvar el seu passat, baixant pedres amb rucs i carros guiats per un cap pensant?

Mare de Déu del Castell de Montcada. Interior de la capella.

Només podem fantasiejar amb el que podria haver estat i finalment no va ser. O inclús arribar a pensar que d’aquí molts anys, al segle XXIII i després d’una recuperació del turó pels mitjans que siguin, que tot just ara comença i espero amb peu ferm, l’ermita pugues tornar allà on va néixer. A dalt del turó.

Imatge de la Verge.


El llibre és un molt bon treball de recerca i investigació i personalment el recomano a tots aquells amants de la història local de la nostra vila, en particular per aquells i aquelles que com jo, han descobert una petita, o gran història amagada des de fa gairebé 100 anys.

Xavier. 




Aprofitant, deixo constància de l'article, publicat fa uns dies a la revista Mírame sobre la reconstrucció del Turó, per a que el pugueu llegir:


Lafarge en un comunicado de prensa informa que la semana próxima comenzará la restauración morfológica del Turó mediante el relleno con tierras naturales, sentando la base para posteriores labores de revegetación del terreno.
La empresa tiene previsto culminar el plan de restauración en unos 3 años, período menor del previsto con la incorporación de 900.000 m3 de tierras naturales y conseguir ante todo suavizar los taludes para posteriormente recuperar la biodiversidad propia de la zona mediante plantación de diferentes especies.
El Plan de restauración cuenta con la aprobación del Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya y está recogido en la Autorización Ambiental otorgada a la cantera.

0 Comments:

Post a Comment



Entrada més recent Entrada més antiga Inici