Blogcrowds

divendres, 8 de maig del 2020

0 Comments:

Post a Comment



J. Baxaulí tenia la seva llibreria just a tocar a la Torre Vila (Cactus) i va dedicar-se també a editar algunes postals de Montcada i Reixac, realitzades per encàrrec a un fotògraf de cognom Guilera.

Una de les seves millors fotografies era la següent, en una imatge de la plaça de l'església.

La primera postal la va editar abans en moments de pre-guerra civil i la segona ja va ser als anys 40 davant la victòria del bandol nacional. Fixem-nos en els detalls:

  • El nom del poble en època republicana mantenia el nom de MONTCADA REIXAC en un perfecte català Fabra (amb la T de Montcada i sense la H de Reixac). Per contra a la postal de post-guerra, només apareix MONCADA (sense la T, d'obligat acompliment pel règim franquista).
  • El número de la postal canvia de la 2 de pre-guerra a la 4 de post-guerra. Això fa suposa que altres postals també van passar pel mateix 'reanomenament'.
  • La part més evident, el nom de la plaça, que en època pre-guerra es deia PLAÇA DE LA REPÚBLICA - PLAZA DE LA REPÚBLICA (curiós i adient ús del català i castellà), però que en època franquista de post-guerra es va anomenar PLAZA DEL CAUDILLO, en referència a Franco (val a dir que la plaça també es va anomenar en un determinat moment Plaza de Jose Antonio Primo de Rivera, en referència al fundador de la falange)
Recordem que aquesta església de Santa Engràcia va ser demolida als primers moments de la Guerra Civil, per tant, la postal de post-guerra recordava l'església ja desapareguda en aquells moments.



0 Comments:

Post a Comment



Entrada més recent Entrada més antiga Inici