Blogcrowds

divendres, 23 de març del 2012

0 Comments:

Post a Comment



Als arxius de la Masia Catalana i M.D.C. hem trobat un parell d'instantànies dels anys 30 del s.XX, on podem veure la Torre dels Frares i els seus voltants, d'una manera inèdita.

La masia, resta documentada des de l'any 1457, quan aquesta era propietat dels frares de Sant Jeroni de la Murtra, d'on li prové el nom actual, i llavors es feia servir com a casa de repòs dels monjos.

Es van trobar restes d'edificació amb tècnica de tipus opus spicatum [1] que fa pensar que originalment ja hi havia una construcció en època romànica (s.XI-XII). D'aquesta manera des del segle XI fins al XIV la casa va ser habitada pels frares de Sant Jeroni.

L'any 1551, en Pere Solivellas passa a ser el propietari i al 1572, torna a ser-ho dels frares de Sant Jeroni. Val a dir, que la casa també va ser coneguda com Can Vestit.

Segles més tard, el 1823 i amb la desamortització, va ser comprada en subhasta pels descendents de Pere Solivellas i la casa va restar com a vivenda privada, passant per diferents propietaris que la van orientar a activitats latifundistes i amb masovers que la van habitar durant molt de temps.


Des de l'any 1999 l'inventari del Patrimoni Històric, Arquitectònic i Ambiental de Montcada i Reixac aconsellava iniciar una intervenció urgent per evitar el seu esfondrament.

Finalment, i després de morir el darrer massover a l'any 2001 la casa va quedar abandonada i tancada durant un seguit d'anys, fins que al 2008, un seguit de joves, a través de la plataforma "C.S.A- Torre dels Frares" van iniciar una recuperació i rehabilitació de l'entorn i la casa, com ja coneixem.


La primera fotografia, realitzada al Març del 1933, mostra la casa i la carretera de la Roca, amb tot un seguit d'arbres joves i ben cuidats, al costat d'un camp del que semblem ceps joves. Fixeuvos-hi a més de la muntanya i les altres vinyes que es poden veure a la falda.

Torre dels Frares al 1933. Fons: mdc, Masia catalana.

La casa, avui dia, en una imatge realitzada aproximadament des de la mateixa posició:

Torre dels Frares al 2007. Fons: google.cat

A nivell històric, revisant les notes que al seu dia va publicar la Diputació de Barcelona, en un treball anomenat "INVENTARI DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNC DEL PARC DE LA SERRALADA DE MARINA" podem dir que prové del s.XI-XII, amb importants reformes als segles XVII-XVIII que va donar la forma que actualment veiem. La descripció literal que es va fer en aquest treball és la següent:
Edifici format per un cos davanter, dos laterals perpendiculars a l’anterior i
dos patis:
  • Edifici davanter: De planta baixa i dos pisos, amb planta rectangular i coberta a quatre vessants. La porta d’entrada, centrada, és dovellada i dóna accés al pati del darrera. Al pis, centrat, un balcó i dues finestres rectangulars i emmarcades amb carreus; una a cada banda. Al segon pis, tres finestres més petites. Hi ha les restes d’un rellotge de sol.
  • Edificis laterals: Actualment en resta un. Eren dos, de planta baixa i pis. Aquestes edificacions, col·locades perpendicularment amb l’edifici anterior tenien funcions molt diferènciades, un eren cel·les que es reconvertiren en habitatges i l’altre estava dedicat al bestiar. Antigament també hi estigue ubicada una capella.
  • Pati posterior: Al que s’accedeix per la porta principal i que estava voltat dels edificis laterals i tancat per un mur, al centre es conserva un pou. Hi havia unes escales exteriors per accedir als edificis.
  • Pati del davant: Amb dos portals, avui en mal estat. Les portes tenen unes petites teulades a dues vessants.
La següent fotografia està datada entre 1921 i 1936, si bé, la casa es veu també en molt bones condicions. La foto està realitzada on avui dia trobem la depuradora del poble, aproximadament

Torre dels Frares al 1921-1936. Fons: mdc, Masia catalana.

La valoració que va fer, sobre l'edifici, la Dipuració de Barcelona va ser la següent:

Edifici importantísim per a la història de la ciutat, ja que és un dels més antics. Destaca per la seva tipologia sigular, entre conventual i agrícola.
Addicionalment, oferia una proposta de protecció especial:

Iniciar una intervenció urgent per evitar més esfondraments.

Com a dades històriques ens presenten les que actualment ja coneixem per altres fonts:

Els frares de Sant Jeroni de la Murtra tenien la Torre dels Frares com a casa de repòs. Era on els pagesos i parcers que conreaven les terres i horts propietat dels frares, anaven a pagar-hi els delmes i tributs. A l’època dels Reis Catòlics, fou Centre Inquisidor. En temps de la desamortització fou venuda a trossos. El primer nom amb que fou coneguda és el de Can Vestit / Bestit? o també
Torre de Montcada.


Revisant aquestes imatges, veiem que a la façana principal del balcó que dóna a la carretera, hi ha una espècie de relleu de grans dimensions.

Si revisem una fotografia actual, aquest relleu, que podria ser un escut o similar, ha desaparegut, deixant les restes habituals d'haver arrencat el que hi havia:

Fons: google.cat

Iniciem un nou repte; algú coneix què hi havia allà?



[1]  Opus spicatum, o espina de peix és un tipus de construcció utiltizada en època romana i edat mitjana, consta de pedres o maó col·locats en forma d'espina de peix:


0 Comments:

Post a Comment



Entrada més recent Entrada més antiga Inici