dissabte, 30 d’abril del 2016
És Festa Major a Mas Rampinyo i per tal de recordar que aquesta festa ve de llarg, podem fer una ullada per exemple al setmanari"La Veu del Vallès", en concret del número de de principis de Maig de l'any 1899.
La revista, a 15 cèntims, amb tres punts de venda (un a Ripollet, un altre a Granollers i un darrer a Barcelona) ens informa de la gresca d'aquell barri agrícola. Diu:
Moncada. Los dias 14 y 15 en lo carrer de la Llagosta (Mar Rampinyo), hi haurà balls y concerts per la orquesta "Los Agustins" de Granollers. La Germandat de Sant Isidro, disposa solempnes funcions religiosas en la parroquial, en quin ofici hi tocarà "La Catalana" de Granollers.
A la mateixa revista trobem anuncis de carruatges, de guano pel camp i també de les dos orquestes:
Enviat per:
XC
el
17:00
|
2
comentaris
Etiquetes:
Mas Rampinyo,
Segle XIX (Anys 90)
En Josep Bacardit ens explicarà unes pinzellades dels militars que hi van haver a la zona de Mas Duran i cinc cèntims de l'explosió que hi va haver d'un polvorí al juny de 1950.
Enviat per:
XC
el
16:21
|
0
comentaris
Etiquetes:
El Rocío,
Excursions,
Llacuna de Mas Duran,
Mas duran,
Militars,
Polvorí,
Segle XXI (Anys 10)
I una entrega més dels nostres amics excursionistes. Ens explicaran l'indret de la Font Pudenta i el "merendero" que hi va haver.
Enviat per:
XC
el
16:19
|
0
comentaris
Etiquetes:
Font Pudenta,
Segle XXI (Anys 10)
Una nova entrega dels amics excursionistes. En aquesta ocasió visiten el lloc on als anys 70 diuen que hi van haver aparicions Marianes.
Enviat per:
XC
el
16:17
|
0
comentaris
Etiquetes:
Segle XXI (Anys 10)
Una nova entrega de les caminades dels amics Josep Bacardit , germans Oriol i Joan i Joan Vidal
Enviat per:
XC
el
16:15
|
0
comentaris
Etiquetes:
Gallecs,
Segle XXI (Anys 10)
divendres, 29 d’abril del 2016
Al juny del 2015 vaig visitar Donosti i en un dels innombrables llocs de tapes vaig seure sota uns cartells taurins de finals del segle XIX. Fent una repàs al seu contingut va sobtar-me trobar en Bombita anunciat.
Com sabeu, en Ricardo Torres Reina, àlies Bombita, va ser un torero de gran renom i atractiu de l'època, nascut a Tomares l'any 1879 i mort a Sevilla el 1936. Els afers el van portar a Montcada i a ser el promotor de la seva casa Torre Na Joana (coneguda també com Torre Bombita), que actualment trobem al polígon de La Ferreria.
Un dels cartells resa "Grandes Corridas" a San Sebastian els dies 14, 15, 21 i 28 d'agost i el 4 de setembre de l'any 1898, any on en Ricardo Torres tenia 19 anys.
Queden sota exhibició "los mejores toros de las ganaderías de Aleas, Udaeta" amb el "Excelentísimo Señor Conde Expoz y Mina, Marqués del Saltillo, Duque de Veragua" i quadrilles diverses. Podem veure que els torereros Reverte i Bombita són els caps de cartell.
En un altre cartell de l'any 1899 també surt reflectit un Bombita amb 20 anys d'edat, com a torero de renom entre altres com Guerrita, Lagartillo, Reverte o Algabeño, entre altres. Va ser al setembre d'aquell mateix any 1899 que va recollir la alternativa a la plaça de braus de Madrid.
Enviat per:
XC
el
00:00
|
0
comentaris
Etiquetes:
Ricardo Torres Reina,
Segle XIX (Anys 80),
Torre Bombita,
Torre Na Joana
dissabte, 23 d’abril del 2016
Avui, diada de Sant Jordi, patró de Catalunya, volem animar-vos a encetar un nou llibre i a olorar una flor.
Per a celebrar-ho, us volem donar a conèixer el resultat d'una petita investigació, relacionada precisament amb Catalunya, els catalans i la seva relació amb la resta del territori, vist per viatgers extrangers que van visitar Espanya en segles passats.
1842 - La Biblia en España. George Borrow
Medina (del Campo) estaba llena de gente, porque la feria se celebraba de allí a un par de días. Algún trabajo nos costó conseguir que nos admitieran en la posada, ocupada principalmente por catalanes llegados de Valladolid. Esa gente no sólo llevaba consigo sus mercancías, sino sus mujeres e hijos.
Valladolid es ciudad fabril; pero, en cambio, su comercio está principalmente en manos de los catalanes, establecidos aquí en número próximo a trescientos.
Llegó la mañana del domingo, y a las seis me encontraba a bordo. Al trepar por la escala, me hirió los oídos el áspero acento del dialecto catalán. El barco era, en efecto, de construcción catalana, y el capitán y los tripulantes pertenecían a aquel pueblo; la mayor parte de los pasajeros ya a bordo, o llegados después, eran catalanes, y parecían rivalizar unos con otros en emitir sonidos desagradables.
Pero quien con toda evidencia se llevaba la palma era un comerciante gordo, de rostro colorado, barba en punta, ojos penetrantes y nariz corva; hablaba con asombrosa vehemencia por los motivos al parecer más fútiles, o sin motivo alguno; el sonido de su voz hubiese sido exactamente igual al ruido de un molinillo de café, a no ser por cierta nasalidad gangosa; no cesó de eyacular su catalán en todo el trayecto hasta Gibraltar.
Esas gentes no se marean nunca, aunque con frecuencia producen o aumentan el mareo de los demás.
1840 - Tras los montes. Teófilo Gautier
Barcelona se asemeja mucho a Marsella, no advirtiéndose en ella apenas el tipo español. Los edificios son grandes, regulares, y si no fuese por los anchos pantalones de terciopelo azul y las barretinas rojas que usan los catalanes, podría uno creer que estaba en una ciudad de Francia.
1830-1833 - Cosas de España. Richard Ford
Los habitantes de las provincias creen de buena fe que Madrid es la Corte mayor y más rica del mundo, pero su corazón permanece fiel a sus respectivas regiones. Mi paisano no quiere decir español, sino andaluz, catalán, etc.
Cuando se pregunta a un español: ¿de dónde es usted?, suele contestar: Soy hijo de Murcia, de Granada, etcétera.
El término general «España», conveniente para geógrafos y políticos, parece hecho para despistar al viajero, pues sería muy difícil afirmar una cosa por sencilla que fuese de España o los españoles que pudiera ser aplicable a todas sus heterogéneas partes.
Las provincias del noroeste son más lluviosas que Devonshire, mientras que las llanuras del Centro son más secas que los desiertos de Arabia, y los litorales del Sur y Levante semejan totalmente a Argelia.
El rudo agricultor gallego, el industrioso artista catalán, el alegre y voluptuoso andaluz, el taimado y vengativo valenciano, son tan esencialmente distintos entre sí como otros tantos personajes de una mascarada.
1786-1787 - Viaje a través de España. Joseph Townsend.
Cuando nos acercábamos a Barcelona tuvimos que cruzar un río cuyo cauce estaba siendo limpiado por unos criminales vestidos de verde; contamos hasta cincuenta, que eran vigilados por una serie de centinelas apostados a distancias prudenciales para evitar su huida.
Este color es sagrado para los mahometanos, sobre todo los africanos, por lo que el hecho de que con él vistan los españoles a sus peores criminales, e incluso a sus verdugos, constituye un curioso signo de desprecio hacia aquéllos.
Barcelona. Fue en esta ciudad donde Fernando e Isabel recibieron a Colón tras su regreso de América, y desde donde partió, en 1493, la segunda expedición del navegante.
Como lugar de residencia, Barcelona resulta no sólo delicioso, sino también saludable. Hay, sin embargo, algunos días en los que todos sus habitantes, y más especialmente los extranjeros, se sienten inclinados a considerarlo como un sitio insalubre y desagradable.
Esto sucede cuando el viento del Este trae la niebla, que muchos días antes se puede ver acumulada mar adentro como si estuviera esperando una oportunidad para entrar en tierra.
Los poros se cierran y el carácter se irrita tanto que incluso los mejores amigos deben andar con precaución en sus encuentros. Pero tan pronto como aparece la brisa del interior se levanta la niebla y sale el sol de entre las nubes, haciendo que toda, naturaleza sonría.
Tanto en la Barceloneta como en la ciudadela, que alberga una guarnición de cinco mil quinientos hombres, las fiebres intermitentes dejan de atacar, y en invierno traen consigo la hidropesía y la ictericia, y en verano fiebres malignas.
Las mismas enfermedades reinan más allá del Montjuich, en las tierras bajas que riega el Llobregat. Pero aunque a su paso el viento principal se carga de miasma, al ser desviado por esta alta montaña tiene ninguna influencia nociva sobre Barcelona.
Pocos lugares he abandonado con tanta pena; si no me hubiera marchado de Barcelona poco después, lo habría elegido como lugar de retiro en el que, con la ayuda de alguno de los padres, podría haber aprendido español.
Aunque un inglés consideraría detestables estas carreteras, si, retrocediendo treinta o cuarenta años, nos situamos en la época en que nuestras rutas provinciales se encontraban en las mismas condiciones y pensamos cuánto se ha hecho en este período de tiempo, podemos esperar de la laboriosidad de los catalanes que no pasará por alto un asunto tan importante y que cuando nuestros hijos visiten estas maravillosas regiones lo harán con menos peligro y mayor comodidad que lo hicieron sus padres antes que ellos.
El sábado 6 de mayo por la tarde salí de Barcelona rumbo a Madrid en un buen coche de siete mulas que había alquilado conjuntamente con tres oficiales del ejército español, dos de ellos nativos y el tercero francés. Ese día recorrimos cinco leguas por las márgenes del Llobregat antes de pernoctar en Martorell, lugar famoso por su puente de Aníbal, en el que destaca el arco de triunfo. De haber tenido tiempo me hubiera gustado hacer un dibujo de estas venerables ruinas, circundadas por una alta montaña que se levanta hacia el Este y por Montserrat, que queda a unas tres leguas, ocultando entre las nubes su encumbrada cima.
De todos los paisajes que he visto, pocos me han impresionado tanto como este de los alrededores de Montserrat.
Al llegar al límite de Cataluña tuvimos que hacernos con una reserva de provisiones suficiente para mantenernos hasta llegar a Zaragoza o, al menos, para que sirvieran de complemento a lo que pudiéramos comprar en el camino.
Hasta entonces nos habíamos alimentado sin problemas, pero ahora se hacía absolutamente necesaria una cierta previsión.
En Cataluña el viajero se encuentra bajo la protección del magistrado, que establece el precio de cualquier cosa que quiera comprar y publica anualmente un arancel o tabla de precios, que debe estar colgada en algún sitio visible de todas las posadas.
El carácter de los catalanes. La rígida frugalidad de los catalanes se hace evidente en lo escaso de su aprovisionamiento diario. Los días que van al mercado vuelven llevando en su pequeña cesta, además de la carne y la verdura, carbón vegetal por valor de dos dineros.
Este hecho es tan característico, que cuando quieren reprochar la miseria de un rico avariento dicen que, a pesar de su opulencia, continúa encargando que le traigan del mercado dos dineros de carbón. Doce dineros equivalen a un penique.
La indumentaria de los catalanes es singular. Se tocan con una especie de gorro de dormir rojo que usan sobre una red negra que les cubre el pelo y cuelga sobre sus espaldas. Emplean un chaleco o chaqueta corta ajustada con botones de plata que ciñen con una larga faja de seda que hacen pasar varias veces alrededor de su cintura antes de recoger.
En España, Italia y África está generalizado entre todos los habitantes el uso de fajas para evitar desgarrones. Aunque es cierto que éstos son muy frecuentes, el hecho de que no abunden en las naciones que no las utilizan invita a atribuirlos al descuido, que es posible estimule precisamente la confianza en la precaución que han adoptado para prevenirlos.
Sus calzones son por lo general de terciopelo negro; rara vez utilizan calcetines, y en lugar de zapatos calzan sandalias.
No hay otro pueblo sobre la tierra más resistente a la fatiga ni con mayor capacidad para viajar a pie. Recorren generalmente de esta manera cuarenta millas en una jornada, aunque en ocasiones pueden llegar a las sesenta. Esto y su integridad les hace ser buenos guías y muleros a los que se puede encontrar por toda España y en quienes se puede confiar sin reservas.
1777-1783 - Nuevo viaje a España. J.F. Bourgoing
No hay ciudad en España tan activa y con tanta industria. En ninguna parte ha sido tan sensible el crecimiento de población si es cierto, como se asegura, que en 1715 Barcelona sólo tenía 37.000 almas y a raíz del desembarco de Carlos III en 1759, eran sus habitantes 53.000. Hoy tiene 114.410.
Lo que hace verosímil esta rápida prosperidad es el sin número de edificios construidos desde algunos años a esta parte, no sólo en el interior, sino también y sobre todo en los alrededores; tanto es así, que pocas ciudades francesas aventajan a Barcelona por el número y atractivo de sus casas de campo.
Marsella, que podría comparársele en varios aspectos y que en algunos le lleva ventaja, no admite comparación en sus alrededores, donde se descubre a la vez un hermoso paisaje, un cultivo muy variado, la actividad industrial y todos los síntomas de la abundancia.
Y aún hemos de añadir a los encantos de tales cercanías las ventajas de un suelo feraz y de un clima que, sin llegar a tórrido, permite el crecimiento de todas las producciones típicas de los países cálidos.
Hay abundancia de extranjeros; numerosa guarnición; elementos educativos que ofrecen algunos centros literarios; una sala de anatomía; algunas bibliotecas públicas y un pequeño Museo de Historia Natural que Tournefort aumentó con una valiosa colección de selección de las curiosidades de los tres reinos de la naturaleza, puede inspirar envidia a más de un pequeño soberano.
También tiene Barcelona hermosos paseos, numerosas y selectas sociedades y esa variedad de ocupaciones que presentan el comercio y la industria, etcétera. Debemos reconocer que pocas ciudades europeas ofrecen tanto atractivo y recursos como Barcelona. Sin embargo no es, ni mucho menos, lo que podría ser.
En lo militar Barcelona es también importante. Recuérdese la prolongada resistencia que opuso en 1714 al mariscal de Berwick y el interés que ponía Felipe V en su conquista, sin la cual no se hubiese creído afirmado en el trono de España.
Durante la guerra que recientemente ha terminado los generales franceses aspiraban a la conquista de Barcelona, considerando su posesión como acontecimiento decisivo. Debe su fuerza a la ciudadela que la defiende por su parte oriental y a Montjuich, que la domina y protege por la parte de poniente.
Montjuich es una montaña bastante elevada en cuya cima hay un castillo que puede contener una numerosa guarnición. Artillado con mucho esmero por la parte de la ciudad, es muy escarpada por la marina su posición.
A primera vista infunde verdadero respeto, pero las observaciones de un práctico lo juzgan demasiado extenso y recargado por otras más dispendiosas y macizas que eficaces, sobre todo, excesivamente elevado para infundir temor a un ejército que lo sitiara acampado en la llanura.
Barcelona debe principalmente su esplendor y su riqueza a su actividad y sus numerosas fábricas. Las más notables son las de indianas, de las que hay hasta ciento cincuenta. Las de encaje, blondas, cintas y telas de hilo, dan ocupación a doce mil obreros y otros tantos se e emplean en los diversos trabajos de la seda, como galones, cintas y tejidos de varias clases.
La población de Cataluña es de almas 1.200.000. Por muy favorecida que esté por la naturaleza, por mucho que la industria la vivifique en general, nos formaríamos una idea demasiado lisonjera acerca de esta región si la juzgáramos por su capital y sus costas.
El interior contiene varias comarcas desiertas y algunas que difícilmente se librarían de su esterilidad, pero la industria se ha infiltrado hasta los últimos rincones.
A pesar de las talas, que a partir de Fernando VI se han incrementado por diversas razones de inmediata utilidad, sus bosques contienen aún la suficiente madera para la calefacción, para el consumo de las fábricas e incluso para la construcción de navíos, aunque recibe mucha madera de Rusia, de Holanda, de Inglaterra y de Italia.
A pesar del floreciente estado en que se encuentra actualmente Cataluña, está menos poblada y quizá cuente con menos industria que en el siglo XV. En aquella época, los paños catalanes llegaban a Nápoles, a Sicilia y hasta a Alejandría.
Los catalanes modernos, hay que reconocerlo, se preocupan más de fabricar mucho que de fabricar bien. A pesar de la excelente calidad de las materias primas que emplean, los productos que salen de sus manos no son modelos de buen gusto ni de trabajo perfecto.
Después de Barcelona, la ciudad más importante de Cataluña es Lérida, a veinticinco leguas de distancia. En el espacio que las separa se encuentran villas y aldeas de hora en hora, salvo en las cuatro últimas leguas.
Las cinco primeras recorren una comarca enriquecida por los dones de la naturaleza y los éxitos de la industria; y las cuatro siguientes demuestran mejor que ninguna otra zona la emprendedora actividad de los catalanes.
Cervera, ciudad de cinco mil almas, tiene una universidad muy frecuentada que fundó Felipe V al suprimir todas las de Cataluña; pues el resentimiento del vencedor irritado por una larga resistencia se hizo notar en variados aspectos.
Pero Cataluña, objeto de supresiones y reformas de todo género, supo burlar los cálculos inspirados por el afán de venganza. Despojada de sus privilegios, sometida a una clase especial de imposiciones, no por eso deja de ser la región más industriosa y activa de España, y los fieles castellanos tienen más de un motivo para envidiar a los rebeldes.
Por eso, los catalanes y los castellanos han formado hasta nuestros días dos pueblos distintos que rivalizan entre sí y llegan hasta odiarse, pero que en la última guerra han unido sus esfuerzos y sus propósitos convencidos por la corte y la Iglesia de que luchaban por una causa común.
1679 - Relación del viaje a España de la Condesa D'Aulnoy.
Los pueblos de Cataluña, cansados de la opresión injusta y violencia inaudita de los castellanos, buscaron en 1640 manera de librarse para siempre de tales abusos, poniéndose bajo el amparo del Rey de Francia, que durante doce años protegió su independencia; pero las guerras civiles, turbando luego el reposo de que la Francia gozaba, le impidieron socorrer a los catalanes contra el Rey de España, quien supo aprovechar la coyuntura sometiendo a su obediencia el condado de Barcelona y gran parte del Principado.
Enviat per:
XC
el
00:00
|
0
comentaris
diumenge, 17 d’abril del 2016
El proper 20 d'Abril es presentarà el nou llibre de Núria Cervera, filla predilecta de Montcada i Reixac, anomenat "Retalls de Memòria (2)" i també es presentarà el nou número de la revista Quaderns, que enguany arriba al número 32.
Us esperem a tots i a totes el 20/04/2016 a les 19:30 a l'Auditori Municipal, davant la plaça de l'església.
Enviat per:
XC
el
12:09
|
0
comentaris
Etiquetes:
Llibres
divendres, 15 d’abril del 2016
L'agermanament de ciutats és un concepte que permet als pobles i ciutats de diferents zones geogràfiques i polítiques aparellar-se amb l'objectiu de fomentar el contacte humà i enllaços culturals. Aquesta idea va sorgir a Europa poc després de la Segona Guerra Mundial amb la idea d'aportar un seguit de lligams més forts entre la població europea, tot fomentant la promoció de projectes en benefici mutu.
Aquest concepte però ja tenia un precedent; el conegut com agermanament històric del municipi francès de Le Mans i de la localitat alemanya de Paderborn que data de l'any 836.
En el cas del nostre poble, Montcada i Reixac, un cop passada la Guerra Civil, la dictadura franquista i la recuperació d'un mandat democràtic, va trobar coherent adherir-se a aquesta inciativa, ratificat el 14 d'octubre de 1988 en un ple ordinari, agermanantse per primer cop amb una altra població. En aquest cas, amb Morencs (Mourenx), un poble occità, avui dia a França.
Un dels factors de gran interès per a formalitzar aquest agermanament amb un poble de la zona occitana francesa, va ser els lligams històrics que el nostre poble i Morencs ja van gaudir en el passat, en tant en quant branques dels senyors de Montcada van establir-se fa segles en aquelles terres occitanes.
Ja al segle XXI, el nou consistori va creure convenient impulsar l'agermanament amb altres pobles i ciutats, basant-se en criteris de cooperació, de manera unilateral, amb alguns pobles sudamericans (Associació Tazumal-Catalunya El Salvador, pel cas de Nahulingo) i nostàlgics envers immigrants murcians del poble d'Àguilas.
|
| ÁGUILAS (Múrcia Espanya). Població: 34772 habitants (2015) Agermanament: 2002 (formalitzat 2006) |
---|---|---|
MOURENX (Aquitania, França). Població: 6770 habitants (2013). Agermanament: 08/03/1989 |
||
|
NAHULINGO (Sonsonate, El Salvador) Població: 12000 (2011). |
|
|
LA PAZ CENTRO (Nicaragua) Població: 33228 habitants (2012). |
|
|
SETTIMO TORINESE (Piemont, Torí, Itàlia) Població: 47785 (2014). |
Aquests han estat els agermanaments de Montcada i Reixac fins a hores d'ara, no obstant cal tenir present alguns detalls. El 2008 l'Ajuntament va renovar el disseny dels sis punts de benvinguda a la ciutat. Aquests plafons indiquen els municipis amb els que actualment Montcada i Reixac té una relació d'agermanament (La Paz Centro, Nahulingo i Àguilas), on certament s'ha deixat perdre l'agermanement amb Mourenx i Settimo Torinese.
Mourenx després del fracàs institucional d'agermanament amb Montcada i Reixac, va decidir el 2008 agermanar-se amb un poble de l'Aragó. D'altra banda, la "Federación Española de Municipios y Provincias (FEMP)" el 2013 encara anotava l'agermanament europeu de Mourenx i Settimo Torinese amb Montcada i Reixac però, sense cap mena de dubte, el vincle està trencat. I és que si les relacions d'amor no es mantenen, la flama deixa d'escalfar.
Del nostre agermanament amb el poble Francès, ens queda la Plaça Mourenx, a Can Cuiàs (al darrera del Mercadona). Del de Settimo Torinese no en queda ni rastre. Al web dels ajuntaments Francès i Italià no surt cap referència de Montcada i Reixac com a ciutat agermanada.
Els ciutadans només demanem responsabilitat i honestitat municipal amb aquests vincles d'agermanament, sense disfressar-ho de coses que no ho són.
Altres fons:
- Montcada i Nahulingo signen el protocol d'agermanament (Vilaweb 24/11/2001)
- Aprobado un convenio con CECADE para la gestión y ejecución de proyectos en El Salvador y Nicaragua (Montcada.cat 14/04/2014)
- Renovat el disseny dels punts de benvinguda al municipi (14/07/2008)
Enviat per:
XC
el
00:00
|
0
comentaris
Etiquetes:
Agermanaments,
Segle XX (Anys 80)
Núria Cervera i Bardera ja és filla predilecta de Montcada i Reixac, després d'aprovar el seu nomenament en el Ple de sessió extraordinària celebrat el 31 de març.
Nascuda a Montcada i Reixac el 1923, Núria va ser pionera en molts àmbits de la societat. Tant és així que va ser la primera regidora a l'Ajuntament en època democràtica, la primera assistenta social que va tenir el poble. Va fundar una escola per a infants disminuïts de Cerdanyola, Montcada i Ripollet i anys després va ocupar un càrrec al departament de Benestar Social de la Generalitat. Va estar vinculada al Centre Excursionista i va ser una de les impulsores de la Fundació Cultural Montcada, que encara presideix. Ha col·laborat en diverses publicacions i sempre vinculada en l'àmbit cultural del poble.
Felicitats Núria. Per molts anys.
Enviat per:
XC
el
00:00
|
0
comentaris
divendres, 8 d’abril del 2016
Era ocupat per un rei moro fortíssim, que tenia vuit-centes dones. Sabedor que els cristians s’acostaven al castell per atacar-lo, ideà un procediment nou i pintoresc per combatre’ls. Reuní tots els bous de la rodalia amb intent de bornar-los contra l’exèrcit cristià.
El rei moro, que es deia Sussa, tenia un general de confiança que li segava l’herba sota el peu, desitjós d’erigir-se en rei i de quedar-se amb l’harem, i aquest anà a trobar el cabdill cristià, que es diu si era duc de Montcada, i el previngué de la manera com fóra atacat.
Els dos exèrcits es van trobar en una gran esplanada que hi ha entre el turó de Montcada i en poble de Cerdanyola, cap al cantó de tramuntana.
Els cristians es van apinyar tots formant un triangle amb els angles molt aguts; els guerrers s’atapeïren tant com van poder per fer impossible que cap moro ni cap bou poguessin passar entre soldat i soldat ni entrar dintre del clos format per ells.
Amb les llances i les piques van esperar l’atac de la bouada, que en acostar-se als cristians veieren que es punxaven, i van recular. Aleshores els cristians caigueren damunt de l’host mora i feren una estossinada en la qual moriren la major part, entre ells el propi rei Sussa. El paratge on tingué lloc la batalla és conegut per Pla de Matabous.
El general traïdor tornà cap el castell i féu saber a les vuitcentes dones que havien quedat vídues que ell passava a ésser el rei i amo del castell i que es disposava a ésser també el marit de totes elles, si el volien per tal.
Tot foren plors i gemecs i decidiren esperar un dia per determinar-se. L’endemà mateix feren saber al nou senyor que totes es disposaven a ésser les seves mullers. Proposaren fer una gran festa per celebrar les noces.
Aquella mateixa tarda al pati del castell van celebrar un “joc de canyes”, en el qual totes vui-centes dones van pendre part, armades cada una d’una canya, que esgrimien i jugaven amb molta gràcia i enginy.
Tot d’una, i mentre llur nou marit i tots els seus estaven embadalits, van trencar les canyes pel mig, tragueren una llança de dintre i van emprendre-les contra els moros, que no varen tenir esma de raccionar i, confosos i esmaperduts, es van deixar matar com a mosques; un dels primers a morir fou el nou rei traïdor de Sussa. Les dones no s’havien volgut sotmetre al nou senyor.
Els cristians, que van saber el desgavell, se’ls van tirar al damunt, mataren els pocs moros que hi quedaven, donaren llibertat al les vuit-centes vídues i es quedaren els amos del castell.
Explicada per Mn. Josep Planes, de Ripoll (1916)
Llegendes Joan Amades
Enviat per:
XC
el
00:00
|
0
comentaris
Etiquetes:
Edat Mitjana,
Llegendes,
Matabous,
Segle XX (Anys 10)
dijous, 7 d’abril del 2016
Abans de començar, però ens agradaria donar un consell a tothom que pugui estar interessat en aquesta temàtica. El fet de que la població mantingui algunes mines és realment un fet perillós, tant com ensopegar amb alguna cavitat sense voler com per accés per voluntat pròpia.
La recomanació és NO ACCEDIR A LES MINES doncs, encara que moltes mantenen una reixa i no es pot accedir, són cavitats que tenen un segle d'edat i corren risc d'esfondrar-se, realitzades manualment i amb petites quantitats d'explosius que no donen una amplada de seguretat adient i sense cap tipus d'extracció d'aire. Podeu veure les imatges realitzades per professionals des del blog de manera còmoda i des de casa.
Les següents imatges van ser realitzades per l'amic Juan Carlos Requena, un gran coneixedor de les mines del poble (Minas y Cuevas de Montcada) i que en alguna ocasió hem compartit algun intercanvi de material. Penso que és una temàtica bonica de conèixer i aquest mitjà digital és una bona manera de compartir-ho amb vosaltres.
Enviat per:
XC
el
00:00
|
0
comentaris
Etiquetes:
Minerals,
Mines,
Segle XX (Anys 20),
Segle XXI (Anys 10),
Turó de Montcada
dimecres, 6 d’abril del 2016
Abans de començar, però ens agradaria donar un consell a tothom que pugui estar interessat en aquesta temàtica. El fet de que la població mantingui algunes mines és realment un fet perillós, tant com ensopegar amb alguna cavitat sense voler com per accés per voluntat pròpia.
La recomanació és NO ACCEDIR A LES MINES doncs, encara que moltes mantenen una reixa i no es pot accedir, són cavitats que tenen un segle d'edat i corren risc d'esfondrar-se, realitzades manualment i amb petites quantitats d'explosius que no donen una amplada de seguretat adient i sense cap tipus d'extracció d'aire. Podeu veure les imatges realitzades per professionals des del blog de manera còmoda i des de casa.
Les següents imatges van ser realitzades per l'amic Juan Carlos Requena, un gran coneixedor de les mines del poble (Minas y Cuevas de Montcada) i que en alguna ocasió hem compartit algun intercanvi de material. Penso que és una temàtica bonica de conèixer i aquest mitjà digital és una bona manera de compartir-ho amb vosaltres.
Enviat per:
XC
el
00:00
|
0
comentaris
Etiquetes:
Minerals,
Mines,
Segle XX (Anys 20),
Segle XXI (Anys 10),
Turó de Montcada
Missatges més recents Missatges més antics Inici