Blogcrowds

dissabte, 31 de desembre del 2016

En poques hores esdevindrà un nou cap d'any i aquest 2016 quedarà enrere.


Un any en el que es va commemorar  els cinc-cents anys de la mort de Ferran el Catòlic, quatre-cents anys de la mort de Cervantes i Shakespeare, cent anys de la inauguració de la primera edició dels Jocs Olímpics moderns a Atenes i del naixement de Camilo José Cela, o 30 anys de l'accident de Chernobil, entre altres esdeveniments a recordar.

Un any en que han quedat constituïdes les noves Corts Generals, després de les eleccions del 20D del 2015, o la detonació de la primera bomba atòmica i enviament del segon satèl·lit a l'espai per part de Corea del Nord.

Un any on Artur Mas dimiteix i és substituït per Carles Puigdemont. Les pilotes d'or, la Champions del Madrid i la propagació del virus Zika, mentre els vehicles autònoms han començat a caminar.

Un any lamentable pels atemptats terroristes a Estambul, Jakarta, Siria, Homs, Damasc, Tunis, Ankara, Bruseles, Dhaka, Bagdad, els camions a Niça i Berlín, el tiroteig al McDonald's de Múnich, Quetta, Kabul, Idlib, Gaziantep, els tirotejos a la Universitat de California, la masacre a la discoteca gay de Orlando o l'assasinat dels policies de Dallas, entre d'altres violacions que han quedat en l'anonimat o ja no recordem.

La detecció de les ones gravitacionals, mencionades originalment per Einstein i el Referèmdum a Colombia sobre les FARC. La visita de Obama a Cuba o el vol MS-804 desaparegut de París a El Cairo. No oblidem tampoc que les Falles han estat declarades Patrimoni Cultural Inmaterial de la Humanitat.

Un any on el Referèndum pel Brexit del Regne Unit ha estat clau. Les el·leccions del 26J i la victòria del PP. El·leccions al País Basc i Galicia. Els Jocs Olímpics de Río.

Un any 2016 on s'ha patit els terratrèmols a Itàlia, Corea del Sud, Colombia, Japó, Uruguay,  Xile, Bangladesh, India o Equador.

El Nobel de Bob Dylan. El nou President dels EEUU, Donald Trump. El Referèndum Constitucional Italià. Les superllunes.

La mort d'alguns famosos com Mohammed Ali, Prince, Johan Cruyff, Gene Wilder, Frank Sinatra, Kenny Baker (R2D2 a Star Wars), Nancy Reagan, David Bowie, Glenn Frey, Fidel Castro, Leonard Cohen, Carry Fisher i la seva mare Debbie Reynolds, George Michael i d'altres que segur ja hem oblidat.

En poques paraules, avui el món segueix donant voltes i les persones seguim vivint. Podem estar contents.

En quant al nostre bloc, comentar-vos que aquest any ha estat molt positiu, hem passat de poc més de 100.000 visites acumulades en cinc anys al gener a tenir-ne més de 175.000 al desembre. Això és una gran fita que vull agrair-vos a totes i a tots, ara que el bloc ja té sis anys de vida.

Volem destacar alguns articles com els següents:


Hem seguit amb la nostra tercera edició de les postals Punts de Vista i enguany encetarem la quarta edició, ara en format panoràmic. Visiteu si voleu fer-hi una ullada la col·lecció de postals clicant aquí,

Gràcies. Ens veiem l'any vinent.


divendres, 30 de desembre del 2016

Qui no ha conegut els embotits o els llardons del Lasús? Avui volem donar-vos a conèixer una factura de l'any 1928 d'una comanda on es demanava una caixa de butifarra catalana de gairebé 31 kg, on podem veure un bonic logotip de la botiga, habitual del primer terç de segle XX.


A la següent imatge podem veure el fundador, Joan Lasus Tuset i el seu nét.


diumenge, 25 de desembre del 2016

Des del bloc de Montcada i Reixac Memòria d'un Poble, us desitgem Bones Festes.



Imatge: Vallensada i Turó des de Can Devesa. Autor desconegut.

divendres, 23 de desembre del 2016

Aismalibar es va establir a Montcada el 1934 i des del seu començament va elaborar productes conductors basats en coure. Més tard va obrir-se al mercat mercat electrònic i també amb productes derivats amb base de resines, baquelites, mica, fibra de vidre, bernisos, amiant, plàstic o cotó entre altres.



Avui ens agradaria centrar-nos en la publicitat dels seus productes als anys 60 i 70, on podrem redescobrir alguns productes de la seva variada cartera i distingir inclús l'evolució de les agències de publicitat:


- Celotex, un producte basat en tela de cotó i resina premsats amb el que es fabricaven engranatges silenciosos amb una gran resistència mecànica.


- Flexidur, fil i pletina de coure esmaltada per a fer rotors de motors entre altres suportant 155º.


- Amiantex, destinat a instal·lacions amb grans temperatures, com ara forns.


- Samica, aïllament amb base de mica i la seva evolució Samicanita.


 - Vitrion, cable amb una protecció de fibra de vidre que també es podia fer servir en indrets térmicament elevats, fins a 120º.


 - Termodur, fil i pletina esmaltada d'elevada resistència tèrmica fins els 180º i a l'envelliment, pensat per a la fabricació de motors.

 - Perfiluz, cobertes perfilades de material plàstic, per a fer persianes, revestir parets, casetes, arrambadors, etc.

- Hidroflex, tubs per a conducció d'aigua.


- Electroflex i Tenoplast, cablejat i conductors elèctrics.


- Electrisol, aillant flexible.


- Insit, conductors per a empotrar directament a la paret sense tubs.


- Fantasit, marca comercial enregistrada el 28/07/1959 d'un producte de gran èxit basat en plaques laminades per a revestiments de tot tipus, alguns dels quals simulaven fustes.


- Ranurex, material aïllant per a ranures i bobinats de motors.


- Solidur, fil amb suport tèrmic fins els 125º.


- Flexiterm, fil i pletina esmaltada per a altes temperatures, fins els 380º.


- Electrodur, tub rígid i articulat per a empotrar instal·lacions elèctriques.


- Celisol, aïllant elèctric.



























dimecres, 21 de desembre del 2016

Volem fer difusió de l'acte que esdevindrà avui 21 de Desembre a les 20h a l'Auditori Municipal de Montcada (pl. de l'Església, 12) sobre la presentació del Llibre i DVD sobre "Les Nadales de Reixac".


De Montcada.eu:

Fins a mitjan del segle XX, el veïnat de l'actual barri de Vallençana-Reixac es reunia a l'església de Sant Pere de Reixac per assajar i cantar durant les festes de Nadal un conjunt de cançons que es transmetien de forma oral de generació en generació. La interpretació d'aquestes cançons constituïa un moment fonamental en la vida d'aquesta comunitat, petita i dispersa, perquè era el punt culminant de la celebració del Nadal. Les nadales de Reixac han estat recuperades de l'oblit, transcrites a notació musical, harmonitzades i gravades en el marc d'un projecte de recuperació del patrimoni oral que s'ha allargat cinc anys i que ha anat a càrrec de la Regidoria de Cultura i Patrimoni, dels montcadencs Montserrat Ricart i Èric Guisado i de l'Associació Musical Giravolt. Aquest treball es materialitza en un llibre-CD, editat per l'Ajuntament, i un audiovisual, produït per Montcada Comunicació, que es presentaran el pròxim 21 de desembre a l'Auditori Municipal (plaça de l'Església, 12), a les 20.30 h. 

'Aquestes cançons de Reixac són una part important del patrimoni històric immaterial de Montcada i Reixac i la seva publicació és una eina fonamental per garantir-ne tant la preservació com la difusió entre tots els veïns de la ciutat', ha destacat la regidora de Cultura i Patrimoni, Mónica Martínez. Malgrat que a partir de la dècada dels 50 del segle passat els temes es van deixar de cantar el públic, ha estat possible recuperar les lletres i les melodies gràcies a Isidre Pi, nebot de Francesc Pi, qui als anys 40 va transcriure els lletres i que es van imprimir en un cançoner, amb el títol 'Cançons Nadalenques. Sant Pere de Reixac, 1944'. En la recuperació de les nadales també ha estat fonamental la tasca de Montserrat Ricart, membre del cor durant els anys 40 i 50 i veïna de Reixac, que va proposar Pi treballar amb Èric Guisado per transcriure a partitures les melodies de les cançons. Amb el text i les partitures fixades, ara qualsevol persona amb coneixements musicals pot interpretar-les.

dilluns, 19 de desembre del 2016

Avui fa 34 anys que Jordi Pujol i Marta Ferrusola van visitar Montcada i Reixac en una visita oficial. Veiem algunes imatges d'aquell 19 de desembre de 1982










Fons: FONS ANC1-180 / EUGENIO DEL CASTILLO

Missatges més recents Missatges més antics Inici