divendres, 26 d’octubre del 2012
Us presentem una nova imatge de l'Arxiu Digital de Catalunya (Arxiu de la Masia Catalana), on podem trobar una fotografia de Cal Avellaner o Can Abellaner pels voltants del 1915-1920 aprox.
Si algú vol aportar informació addicional per aquesta masia, pot fer-ho a l'apartat de comentaris. Gràcies.
Enviat per:
XC
el
00:00
|
2
comentaris
Etiquetes:
Cal Avellaner,
Segle XX (Anys 20)
divendres, 19 d’octubre del 2012
Degut al gran interès mostrat per l'anterior article, on parlàvem de la tuneladora Montcada, us presentem avui algunes fotografies de la tuneladora, tot arribant al final del seu trajecte, al pou d'extracció, a Vallbona:
Fons: Archivo gráfico de Adif, Ministerio de Fomento.
Enviat per:
XC
el
00:00
|
0
comentaris
Etiquetes:
AVE,
Ferrocarril,
HK-S 444,
Segle XXI (Anys 10)
divendres, 12 d’octubre del 2012
Avui el meu avui m'ha ensenyat una foto que m'ha causat curiositat. Es tracta d'ell ballant amb la meva àvia, junt amb Ramon Calduch i la seva parella de ball:
Ramon Calduch va ser un cantant de cançó melòdica, nascut a Montcada i Reixac el 5 de Novembre del 1928, que es va fer popular en les dècades dels anys 50 i 60 interpretant temes melòdics i versions d'artistes internacionals, en llengua catalana i en castellana.
Va iniciar la seva carrera professional al 1948, donant-se a conèixer als festivals de la Cançó Mediterrània i Canço de Benidorm a principis dels anys 50. Aquests festivals pretenien mantenir l'exemple del Festival de San Remo, a Italia, molt conegut i en el que també va arribar a participar als anys 60.
El seu éxit va ser tal que entre l'any 1959 i 1960 va gravar 20 discos, actuant a més com a cantant de l'Orquesta Melodia, sent conegut per cançons com "Los gitanos" o "El viejo frac" i per versions de Begin the beguine de Cole Porter i d'Et maintenant, de Gilbert Bécaud, entre altres.
A mitjans dels anys 60, Calduch va començar a cantar en català i va treballar amb artistes com Sara Montiel, Salomé, Rudy Ventura o Carmen Sevilla, viatjant a més per Sud-amèrica i Itàlia.
El 1965 va enregistrar el seu primer Extended Play en català amb temes de Josep Maria Andreu i Lleó Borrel (Amb una mirada), entre altres autors. L'any 1976 va publicar un Long Play amb cançons patriòtiques com La puntaire o Catalunya triomfant que va arribar a tenir molta repercussió a Catalunya.
Durant aquells anys va arribar a fer teatre, tot compartint escenari al teatre Romea de Barcelona amb Joan Capri a La reina ha relliscat, compartint més endavant també l'escena amb Mary Santpere.
A partir d'aquells moments en Calduch va iniciar la seva carrera en cant líric, arran de l'admiració que li oferia el tenor Emili Vendrell, tot demostrant que era una de les veus més versàtils del panorama ja que d'aquesta manera va passar de la cançó melòdica dels anys 50, a vocalista d'orquestes als 60 i a partir dels anys 70 com a intèrpret de la cançó lírica catalana.
L'any 1995 i després de nou anys sense gravar, el cantant va publicar el disc De tot cor, actuant a les festes de la Mercè de Barcelona amb Dyango i Moncho.
Va continuar cantant gairebé sempre en català fins els 70 anys, moment en el qual la salut ja no li va permetre seguir cantant. Al 2001 enregistra el disc Déu beneeixi Catalunya, considerat el darrer treball artístic del cantant.
L'any 2002 el poble li va retre un homenatge coincidint amb el pas de la Volta Ciclista de Catalunya per Montcada i Reixac. Va morir el 24 de Setembre del 2008.
El 3 d'octubre del 2009 al Pabelló Esportiu es va fer un homenatge al cantant, en el primer aniversari de la seva mort, participant entre altres Josep Guardiola, Dyango o la Maña.
L'alcalde César Arrizabalaga va afirmar en aquell homenatge: "Calduch va ser una persona molt estimada a Montcada i Reixac. L'expectació que ha generat aquest esdeveniment al municipi és la mostra més evident, així com també, la quantitat d'artistes que passaran per l'escenari dissabte de forma desinteressada per junts retre el millor homenatge possible a aquest gran artista" o també "a Calduch li devem molt. La seva aportació al món de la música és indiscutible així com també la gran contribució que ha fet en donar a conèixer el nom de Montcada i Reixac arreu del món. Com alcalde i montcadenc em sento molt orgullós d'haver tingut com ambaixador un artista de la talla de Calduch".
- Per a més informació, cliqueu aquí.
- La pàgina oficial del cantant la podeu trobar aquí on trobareu la seva discografia i més informació.
Enviat per:
XC
el
00:05
|
3
comentaris
Etiquetes:
Ramon Calduch,
Segle XX (Anys 40),
Segle XXI (Anys 00)
diumenge, 7 d’octubre del 2012
Passat divendres es van presentar els Premis Blocs Catalunya 2012 a l'Auditori del Centre de Fires i Convencions de Reus i organitzats per Stic.cat.
Després de les oportunes acreditacions, a les 19:00 es va donar pas a l'entrada a l'Auditori, on es van succeïr els premis, tot tocant les 20:00 i fins arribar gairebé fins les 22:00.
N'hi va haver un bon seguit de categories amb els seus respectius guanyadors, tant de blocs personals, com professionals, com corporatius. Les autoritats que hi eren presents eren les encarregades de lliurar el premi a cada un dels agraciats.
Durant la seva intervenció, la presidenta de Stic.cat, Trina Milan, va assegurar que "internet és un arma carregada de futur" i que el fet de ser una eina "horitzontal" fa que sigui més temible per al poder.
Es va esperonar també el fet d'escriure en català i es van donar dades en relació al nombre de blocaires que escriuen en català en relació a la població catalana. Un ratio molt superior a la mitjana i pel que ens tocaria per població, tot incidint en que aquesta escena 2.0 manté molt bona salut a internet.
El bloc de "Montcada i Reixac, memòria d'un poble" també va ser finalista dins la categoria de "Història, Tradicions i Patrimoni". Deixem el video de l'instant on es va donar a conèixer el premi de la categoria pel qual jugava:
Des de aquest bloc donem la enhorabona al bloc de memòria històrica de Sants, guanyador d'aquesta categoria.
Un any més, i aquest ja és el cinquè, els Premis Blocs Catalunya pretenen estretar l'escletxa o fractura digital entre la població i fomentar la cultura escrita i fonamentada en l'estat català.
La llista complerta de guanyadors d'aquest V Premis Blcos Catalunya és:
Associacions sense afany de lucre
Comunicació i nous mitjans
- Tot Montmeló (Professional)
- Eureka! (Corporatiu)
- Versos.cat (Corporatiu)
- La pasta per als catalans (personal)
- Rosa Baró Vilà (Professional)
- Les Havaneres (personal)
- Amor a l'art (professional)
- El pati digital (corporatiu)
- Aracne fila i fila (professional)
- L'ombra d'un somni (Corporatiu)
- Nerea Da Silva (personal)
- Ruc-bi català (professional)
- Memòria de Sants (personal)
- Històries de bombers (corporatiu)
- Tot és una mentida (personal)
- Martí Gironell (professional)
- Llibreria la gralla (corporatiu)
- etfelicitofill.cat (personal)
- El món de Reus (personal)
- Open data (professional)
- Xarxa d'innovació pública (corporatiu)
- Picarona i el seu hortet (personal)
- Plataforma educativa (professional)
- Carles RGM (personal)
- Paella de bits (professional)
- Octa.beta (corporatiu)
- Quaderns de bitàcola (personal)
- Viatge per Catalunya (professional)
- Astronomia des de l'Empordà (personal)
- PepQuímic (professional)
Tal i com el presentador de l'esdeveniment ja va anunciar, ens veiem als Premis Blocs Catalunya 2013.
Enviat per:
XC
el
11:37
|
2
comentaris
Etiquetes:
Premis
divendres, 5 d’octubre del 2012
Si sou segudors del bloc de ben segur que ja haureu llegit algun altre article dels Rally Papers que celebraven pesonalitats de families benestants al nostre poble a principis de segle XX.
En aquest cas la revista "Feminal", al 1915 va publicar un parell de fotografies d'una altra d'aquelles curses de cavalls, al nostre poble.
Aquesta revista va ser publicada entre el 1907 i el 1917 (va aparèixer al 1907 com a suplement mensual del setmanari "La ilustració Catalana") i dirigida per Came Karr, una periodista, musicòloga, publicista i feminista de l'epoca al preu d'1 pesseta.
Es tractava d'una revista de caire femení que volia transmetre el poder de la dona de l'època. Després de 10 anys de publicacions, que van deixar 128 números, va haver de tancar degut a problemes econòmics motivats per la primera guerra mundial.
Enviat per:
XC
el
00:00
|
0
comentaris
Etiquetes:
Burgesia,
Segle XX (Anys 10)
Missatges més recents Missatges més antics Inici